A Salamanca

Retortillo, el poble de 198 habitants que ha disparat les accions de Berkeley al guanyar el PP

El canvi en les eleccions hauria sigut el causant que es disparessin un 35,84% a la Borsa

L'explicació estaria en la lluita per una mina d'urani des del 2013

elecciones-municipales

elecciones-municipales

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

Retortillo, un poble de menys de 200 habitants de Salamanca, sembla que té la clau del futur econòmic de l’empresa energètica Berkeley. Les accions d’aquesta companyia es disparaven dilluns passat, pujant un 35,84% i situant cada títol en 0,24 euros.

Després d’analitzar diferents fets i buscar possibles situacions que donessin lloc a aquest creixement, la mateixa empresa ha arribat a una conclusió sorprenent: ho hauria provocat la victòria del Partit Popular a les eleccions locals de diumenge passat 26 de maig

El creixement tindria una explicació, i rauria en una mena d’esperança que el gran projecte miner de l’empresa tirés endavant amb aquest canvi municipal. Es refereixen així a la lluita que veïns i ecologistes porten vivint des que Berkeley va anunciar el 2013 la seva intenció de crear a la zona una gran mina d’urani, la més gran d’Europa a cel obert.

Des d’aleshores, Stop Uranio i associacions i organitzacions no governamentals com Greenpeace, Ecologistes en Acció o WWF han alertat del perill que tenen els seus residus radioactius per al medi ambient i les persones. Fins i tot hi va intervenir Portugal, ja que aquests residus quedarien a només 50 quilòmetres de la frontera amb el país veí.

Notícies relacionades

A l’espera d’un informe del Consell de Seguretat Nacional (CSN) i el rebuig definitiu, previsiblement, del Ministeri per a la Transició Ecològica, aquesta victòria del Partit Popular–que no tindria capacitat per canviar la situació– hauria provocat aquest creixement, segons la mateixa empresa.

El mes de gener passat la companyia va rebre l’últim revés en forma d’una negativa per a la llicència de construcció. A l’espera del tancament d’aquest expedient, el portaveu de Stop Uranio, José Ramón Barrueco, ja advertia que aquesta lluita havia provocat una gran divisió al poble entre els que veien opcions de crear ocupació i els que consideren que pot fer mal a la zona.