Feminisme digital

L'emoji de la menstruació per a WhatsApp arriba amb polèmica: "Podria indicar que t'ha caigut tomàquet al cuinar"

Unicode introdueix una gota de sang, demanda històrica de l'oenagé Plan International contra el tabú de la regla

Dones i col·lectius ho celebren però creuen que ha sigut conservador perquè la gota podria representar altres coses

whatsapp-image-2019-02-13-at-101122

whatsapp-image-2019-02-13-at-101122

3
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

El passat 6 de febrer Unicode, el consorci encarregat d’estandarditzar emojis, anunciava la creació de desenes d’emoticones totalment noves que responien a les demandes que s’havien produït durant mesos per diferents col·lectius.

Un gos guia, un audiòfon o una cadira de rodes s’introduïen en aquesta selecció creada per a WhatsApp. Una de les incorporacions del servei de missatgeria més celebrades va ser la menstruació, amb un emoji desitjat i sol·licitat des de fa pràcticament dos anys per organitzacions internacionals, que consideren que sent el llenguatge universal ajudaria a acabar amb el tabú de la regla a molts països.

La incorporació d’una emoticona que representés la regla es va iniciar el maig de 2017, quan l’oenagé Plan International va proposar diferents elements per representar-la.

Una compresa, calcetes o un calendari tacats de sang... O simples gotes de sang que expressen emocions. El més votat va ser el de les calcetes, i així l’hi van traslladar al consorci. 

Però entre les diferents opcions que hi havia, Unicode ha decidit que el període estigui representat per una simple gota de sang que podria ser de qualsevol cosa, des de la donació de sang fins a una sagnia de nas.

I així ho han manifestat públicament diferents dones i col·lectius, que celebren aquesta incorporació tot i que la consideren conservadora. 

L’activista visual i feminista Yolanda Domínguez anava més enllà: "Podria ser el tomàquet que et cau al cuinar”. 

La pedagoga menstrual Erika Irusta, escriptora del manifest 'Yo menstrúo', conclou que això és precisament un exemple de la visibilització del tabú. 

Per què és necessari

La inclusió de l’emoji que representés la menstruació es va iniciar amb l’objectiu de trencar així amb el tabú i els estigmes i "permetre la comunicació entre diferents idiomes i cultures".

Notícies relacionades

Plan International assenyalava així que la meitat de les noies d’entre 18 i 34 anys trobarien més fàcil parlar amb la seva parella d’això si tinguessin una icona.

"L’emoji és avui el nostre llenguatge universal. Té sentit utilitzar-lo perquè la regla deixi de ser el tabú que és a tot el món. A l’Àfrica hi ha estigma i falta d’accés a productes o sanejament que suposen l’abandonament escolar", explicava Emilia Sánchez, directora d’incidència política de Plan International en una nota de premsa, on assenyalen que el 48% de les nenes de l’Iran i el 10% de l’Índia creuen que la menstruació és una malaltia.