26 nov 2020

Anar al contingut

Llar

El mètode Marie Kondo a Netflix: les claus perquè l'ordre a casa et doni la felicitat

La 'youtuber' i escriptora japonesa arrasa en el seu últim programa a la plataforma

En vuit capítols ajuda les famílies a trobar energia positiva a través de l'organització de casa seva

Mamen Hidalgo

El mètode Marie Kondo a Netflix: les claus perquè l'ordre a casa et doni la felicitat

L’emoció del desordre, el caos, la felicitat a través de les peces, l’afecte que desprenen les coses... Són molts els conceptes que maneja la japonesa Marie Kondo en el seu mètode, en què l’organització sembla donar la felicitat. "Només quan t’enfrontes a tot el que tens t’adones del que necessites", diu.

Després de vendre felicitat en llibres i d’acumular milions de visites a YouTube i les seves xarxes socials, aquesta jove experta en l’art d’organitzar arriba a Netflix, on, a través de vuit episodis, ajuda famílies a organitzar casa seva i, en conseqüència, les seves vides. '¡A ordenar con Marie Kondo!' planteja diferents situacions i com solucionar-les per obtenir la felicitat. Massa casualitat la seva difusió a principis d’un nou any. 

La nova vida passa per desfer-se del que no ens dona energies positives, tant dins com fora de casa. Però dins, que és el que planteja Kondo, cal fer-ho amb molt afecte. Cal sentir emocions ordenant, t’ha de produir felicitat. Per això, no pots desprendre’t de les coses de qualsevol manera, sinó que has d’agrair que passessin per la teva vida. Fins i tot si és una samarreta del bar de la cantonada, la que utilitzaves per netejar. 

¿Com complir la missió de fer felices les persones a través de l’ordre? Organitzant per categories i no per ubicació. L’ordre és el següent:

  1. Roba.
  2. Llibres.
  3. Papers.
  4. Komono: cuina, bany, garatge i d’altres.
  5. Objectes de valor sentimental. 

Admet-ho, tens la casa plena de coses inútils. I Marie diu que t’ajudarà i aconseguirà que la teva casa s’assembli tant com sigui possible a això:

En la seva interacció amb persones les vides de les quals es veuen seriosament afectades pel desordre i el caos, Kondo dona petites pinzellades per a una millor situació emocional. Per exemple, explica com ordenar la roba de manera que quedi en el mínim espai (i sense arrugar-se), com arxivar les coses sempre a la vista, o quin valor té cada objecte i quin lloc ha d’ocupar.

 

Tenir una casa ordenada amb la quantitat d’objectes amb o sense valor que s’acumulen al llarg dels anys és una tasca complicada. Per això, Kondo no és partidària d’ordenar les coses a poc a poc, sinó de fer, d’inici, una neteja a fons per desprendre’s de tot el que no hauria de tenir un lloc a casa.

El mètode pot portar fins a sis mesos de feina si no s’ha fet l’estudi previ a través dels seus llibres 'La magia del orden' i 'La felicidad después del orden’, i ara del seu programa a Netflix. O això assegura ella.

  
  

 @frmheadtotoe in the middle of the tidying process! Looks like she’s going to make great progress ✨ Shoutout to Tiffany @thetidyteacher, who is a certified KonMari Consultant working with her!! ⠀⠀ She says: ⠀"Never been prouder of my mess ��⠀ Maybe this is a clear sign of nesting but it felt SOTA GOOD to finally go through my entire wardrobe and clear out the old...My bodi has gone through a myriad of changes and this estafi around I want to be in a plau where I can embrace the rush of the roller coàster without being afraid of my hat falling off. Even though it’s an overwhelming process seeing the sheer quantity of all my stuff, it’s also a therapeutic reminder that it needs to be a daily habit to hold close what sparks joy and let go of what burdens us, especially through estafis of change. Being intentional about what we keep and release is also a form of self care. ��” Photo by @frmheadtotoe.

 

Una publicació compartida de  Marie Kondo (@mariekondo) el 

Aprendre a desfer-se del que no serveix, ordenar en lloc d’emmagatzemar, buscar la felicitat a través dels detalls mínims que fan que la llar estigui plena d’energia positiva. Vist el mètode, sembla que la felicitat només arriba quan els mitjons són al seu lloc. Produint felicitat, que diu en un dels capítols.

Per produir felicitat dona diverses claus. Per exemple, no pots ordenar amb la teva parella o en família. L’ordre es fa sol, però cal fer-lo. Així que cadascú ha de preocupar-se de la seva pròpia roba, els seus llibres i les seves qüestions sentimentals. Res de dir-li a una altra persona quina gorra ha de llençar a les escombraries o on ha de posar la caçadora que fa deu anys que no li val. 

En qüestió de llibres, hi ha una màxima: no en pots tenir més de 30. 31 llibres són multitud i difícilment et donaran la felicitat. 

 

Aquesta felicitat s’aconsegueix en quatre claus, que reflecteix perfectament al llarg de cada un dels capítols:

  1. Per ordenar cal desordenar: treu tot el que tinguis en un mateix espai, posa-ho sobre el llit, per exemple. Aboca-hi tota la teva roba i les teves coses. A partir d’allà, tracta (amb afecte) cada peça i decideix quin serà el seu destí. No t’oblidis de donar-li les gràcies per haver existit.
  2. Primer elimina el que tinguis clar. Hi ha objectes de valor sentimental que seran difícils d’oblidar, així que centra’t primer en el que clarament és descartable. "No es tracta d’obligar-te a treure coses, sinó de confirmar els teus sentiments cap a les teves possessions". Així que has de sentir felicitat quan toques i veus l’objecte en qüestió. Si no la sents, el seu destí serà en un cubell d’escombraries. 
  3. Compartimentar. Cada cosa ha de tenir el seu lloc. Per això recomana tenir petites caixes dins dels mobles, i que cada vegada que s’utilitzi alguna cosa torni a aquest espai reduït. També a l’armari de la roba, on les peces han de ser col·locades en vertical. Col·locar per mides també ajuda. 
  4. Ordenar la teva casa no ordenarà la teva ment. Però hi ajudarà, diu Kondo. 

La reacció a les xarxes 

Com que no tothom vol l’ordre en la seva vida, o almenys aquest tipus d’ordre, a les xarxes socials ja ha explotat el debat. "¿Per què ha de venir una senyora a dir-me què tirar i com col·locar les calces?" En qualsevol cas, la seva irrupció a la televisió no ha provocat més que humor i ironia.