09 jul 2020

Anar al contingut

DECISIÓ JUDICIAL

La fiscalia acusa Shakira de sis delictes de frau a Hisenda

L'acusació pública inclou un advocat de Nova York i reclama una fiança de 19 milions d'euros

La querella afirma que la cantant va utilitzar un entramat societari amb ramificació en paradisos fiscals

J. G. Albalat

La fiscalia acusa Shakira de sis delictes de frau a Hisenda

Jorge Nunez

La Fiscalia de Barcelona ha presentat aquest divendres una querella per sis presumptes delictes de frau a Hisenda contra la cantant colombiana Shakira per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni corresponent al 2012, el 2013 i el 2014. En total, 14,5 milions d’euros. La cantant ha pagat a l’Agència Tributària uns 20 milions d’euros de l’any 2011 i n’ha dipositat 14,5 més per saldar la resta del deute. L’acusació pública sol·licita que requereixi l’artista de Barranquilla una fiança de 19,4 milions per cobrir la responsabilitat econòmica en una eventual condemna.  

En la querellla de la fiscal Carmen Martín Aragón ha sigut interposada als jutjats d’Esplugues de Llobregat, on resideix la cantant i el futbolista Gerard Piqué. S’hi ha inclòs el seu conseller legal "global" d’un despatx d’advocats de Nova York. El ministeri públic detalla que l’artista va fer servir per no pagar impostos un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals.

La querella afirma que Shakira va viure de “manera habitual” entre el 2012 i el 2014 primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues, que va ser adquirida juntament amb la seva parella Gerard Piqué a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser “per motius professionals”, amb una durada molt curta, a excepció dels EUA, on va participar en el programa La Voz.

Gairebé sempre a Espanya

La fiscalia calcula que la major part del temps va ser al nostre país. En concret, 243 dies el 2012; 212 dies, el 2013, i 244, el 2014. És a dir, superaria amb escreix els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí.  Shakira ha dit en “multitud d’ocasions” que tenia residència oficial a les Bahames, però la fiscalia assenyala que en el període investigat no va estar “cap dia” en aquest país i només té allà el 50% d’un immoble.

La querella assenyala que la cantant, “coneixedora que vivia de manera habitual a Espanya i va estar en aquest país la major part de l’any”, va fer servir un “entramat societari que si bé havia sigut creat anys enrere, no el va modificar en les seves línies essencials i es va servir d’aquest”  entre el 2012 i el 2014 “per ocultar a Hisenda els ingressos i el patrimoni. Per a la creació i el manteniment d’aquesta estructura, Shakira, segons l’acusació, va comptar amb la col·laboració de l’advocat querellat.

El "pla" per aconseguir no pagar a Hisenda va consistir que fossin unes empreses les que figuressin com a titulars de les percepcions de les rendes i del patrimoni, en lloc de l’artista. La major part dels fons, a més, va viatjar a paradisos fiscals. “L’única relació que la querellada va tenir amb les illes Verges Britàniques, les illes Caiman, Malta, Panamà i Luxemburg va ser el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat per la seva activitat professional», destaca la fiscal. Shakira va rebre durant aquests tres anys 34 milions d’euros per la seva activitat professional i 1,4 milions per rendiment del capital mobiliari. A més, té immobles a diversos països. La colombiana, a través d’un comunicat, ha explicat que ha pagat “fins a l’últim euro” a Hisenda i que el criteri aplicat per la fiscalia “manca de sentit”.  

Temes: Hisenda Shakira