#SomosLaCuartaOla

Les feministes reivindiquen la quarta onada del moviment i aquests són els seus motius

Desenes de dones expliquen a Twitter per què es consideren la quarta onada del feminisme

El moviment és global i es transforma a través d'internet

zentauroepp42438149 graf7061  madrid  08 03 2018   la comisi n 8m ha dado esta n180308195824

zentauroepp42438149 graf7061 madrid 08 03 2018 la comisi n 8m ha dado esta n180308195824 / Juanjo Martin

3
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

La passada vaga de dones el 8 de març, amb un seguiment multitudinari a totes les ciutats espanyoles, va ser el tret de sortida d’un feminisme que ha aconseguit teixir xarxa i arribar com un tsunami a la consciència de moltes dones que ara es veuen representades per un moviment conjunt amb un objectiu comú.

Internet ha donat les eines per aconseguir-ho, i les mateixes feministes han utilitzat les xarxes socials, en aquest cas Twitter, per autoproclamar la quarta onada del feminisme.

En el feminisme es parlava fins ara de les tres onades. La primera, en la il·lustració i fins a la segona meitat del segle XIX, on es reclamaven drets civils per a les dones. La segona, la de la lluita pel sufragi fins a la primera guerra mundial. I la tercera, fins a la primera dècada del segle XXI, fins a l’actualitat, en què s’havien de destacar drets reproductius i sexuals. 

Notícies relacionades

Les protestes el 2017 contra Trump, el #MeToo i les sortides multitudinàries a Espanya, l’Argentina o el Brasil contra els que volen coartar la llibertat de les dones donen un context global necessari per afirmar un terratrèmol als fonaments del patriarcat i proclamar una nova onada del feminisme que s’expressa a través d’internet, que ha dit prou a les agressions sexuals i que surt als carrers per reclamar una igualtat real en tots els àmbits en la seva lluita contra el neoliberalisme.

Així ho han expressat aquest dimarts desenes de feministes a través del ‘hashtag’ #SomosLaCuartaOla, amb què han mostrat alguns dels motius pels quals el moviment s’ha transformat i han enviat proclames comunes davant d’un novembre de molts desafiaments.