Triomfa a Facebook

Menstruita, un projecte feminista per conèixer el cos de la dona

A través de divertides il·lustracions, prova d'oferir educació sexual i menstrual

La majoria de seguidors masculins de Facebook s'ho prenen de broma

menstruita1

menstruita1

2
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

Menstruita s’autodefineix com un projecte feminista per canviar el món a través d’una educació sexual i menstrual per a nens i nenes. La falta de materials d’aquesta assignatura pendent, un assumpte tabú, va posar en alertaCristina Torrón, que a través d’il·lustracions busca explicar coses bàsiques com la menstruació o el descobriment del mateix cos.

Ho fa "d’una forma natural" i a través de continguts que li proporciona la seva germana Marta, fisiosexòloga i experta en sòl pelvià. "El projecte neix de la necessitat de material per compartir amb els meus fills, que tenen vuit i sis anys", explica la mateixa Cristina a EL PERIÓDICO, envoltada de col·laboradores com Imma Rabasco, Xusa Sanz o Marta León per tractar el cos de la dona "d’una forma més integral". 

Menstruita triomfa a Facebook i Instagram, amb milers de seguidors, però no només entre el públic inicial, sinó entre adults. "M’he adonat de la falta que fa quel’educació sexual sigui també per a les generacions que encara avui no saben situar el seu clítoris, viuen el dolor en silenci, normalitzen coses com pèrdues d’orina i un llarg etcètera. M’arriben centenars de consultes que podrien tractar amb un professional, i això demostra que hi ha temes que ens continuen fent vergonya, que callem, que no preguntem al nostre metge".

A través de divertides il·lustracions, acosta el coneixement del cos de la dona des d’una perspectiva molt feminista, oferint informació que és tabú i perpetua un "sistema fal·locèntric", en què el cos de la dona importa "més aviat poc".

"Si coneixes el teu cos, saps el que t’agrada i el que no, si aprens a gestionar emocions des de la infantesa... seràs més lliure", afegeix la Cristina, que considera que l’aprenentatge és més fàcil amb aquestes vinyetes i amb el poder de les xarxes socials, on les dones poden veure que els passen les mateixes coses.

Notícies relacionades

"És informació que ens reconcilia amb el nostre cos", diu. "Et sorprendria saber quantes persones pensen que tenen algun problema amb el seu fluix vaginal perquè de vegades pot destenyir la roba interior, i no es tracta de res més que del PH àcid que protegeix la seva vagina i que indica un bon estat de salut".

Tot i que l’objectiu inicial del projecte era adreçar-se a nenes i nens, Menstruita ha tingut una gran acollida entre adults. Però, ¿com han reaccionat els homes? "La majoria de seguidors masculins de Facebook s'ho prenen de broma", lamenta la Cristina. "Fan acudits fàcils i ens donen lliçons paternalistes a nosaltres. Espero que canviï. I si no, continuaré centrant-me en nosaltres, que som les que podem canviar coses".