xarxes socials

"¡Acabo de resoldre un crim!": l'intrigant relat d'un 'assassinat' narrat a Twitter

El cas es va tancar com un suïcidi, però un tuitaire va investigar fins a descobrir la veritat

crimen-twitter

crimen-twitter

8
Es llegeix en minuts
María Aragón

Cinc persones en una foto. Tres en un primer pla, feliços, enmig d’una nit de festa a la discoteca. Darrere treuen el cap dues cares més, però semblen aliens a l’escena. Entre aquests cinc joves, hi ha un mort i un assassí. 

El cas s’havia tancat com a suïcidi, però el tuitaire ‘Mr. Brightside’ s’ha encarregat d’aclarir un esdeveniment que té en suspens la comunitat virtual a través d’un fil –gairebé un gènere literari en si mateix– que narra una ficció on ha atrapat milers de seguidors a Twitter com ja va fer Manuel Bartual.

El noi de la dreta, amb la samarreta grisa, va ser qui va publicar la foto a les xarxes socials. Amb un missatge emotiu de comiat: “Encara no ens creiem que l’abraçada d’ahir fos l’última. Sentim no haver pogut ajudar-te més. Et trobarem moltíssim a faltar”. El noi a qui es referia era el del centre de la foto, el Jorge. Tenia 30 anys i era de Bilbao, tot i que vivia a Barcelona.

Mr. Brightside va començar a investigar les seves xarxes, i també diaris. S’hi feia referència al suïcidi d’un jove al  caure des d’un setè pis a Barcelona. Va repassar les seves publicacions, i s’hi podia veure l’estat anímic els dies previs: “Tant amor, per a res”. “¿Pot ser que hi hagués cap relació entre aquests missatges i els nois de la fotografia? “Sense ganes de res. Surto per tornar a intentar-ho. Últim esforç”, eren les últimes paraules del jove a les xarxes socials.

Però alguna cosa grinyolava a la foto. ¡El tatuatge estava del revés!

No hi havia cap més explicació, la foto devia ser falsa. El noi de vermell, el de l’esquerra, posava a les seves xarxes socials que era dissenyador gràfic. ¿Pot ser que hagués manipulat la foto? Però qui penja la imatge és el de la dreta. Tot molt estrany.

És aquí on entren en joc els nois en qui ningú havia pensat, els del fons de la fotografia. ¿Qui eren? ¿Els coneixien? Mr. Brightside es va posar en contacte amb el Quim, a qui va trobar a través d’un logo d’una marca esportiva a la samarreta.

El Quim tenia els missatges privats oberts, així que li va escriure per preguntar-li pels fets. “No els conec gaire, però sé que el Luis (dreta) i el Jorge (centre) van estar junts fa molt temps, però ja no. De fet, crec que el Felipe (esquerra) i el Luis (dreta) estan embolicats”, li va respondre. Llavors, al veure la foto dels tres, deixa dubtes sobre la presència del Jorge en aquesta festa. “No ho recordo gaire, però segur que el Carles te’n pot dir molt més”. El Carles era l’altre noi del fons de la fotografia.

El resum:

El nostre investigador va trobar el Carles, que sí que recordava la nit: “¡El Jorge no era allà!” I, efectivament, donant la volta al rellotge del Felipe, es veia que eren les 5.55 del matí. El cadàver de Jorge havia sigut trobat a les 5.30 h. Algú havia posat la cara de Jorge en la imatge. De sobte tenim sis persones a la imatge, no cinc. ¿De qui era el cos sobre el qual havien posat la cara del Jorge?

Recopilant dades, el possible còmplice era moreno i d’ulls blaus, també d’uns 30 anys. Així està en aquest moment la investigació:

El Luis i el Felipe tenien coartada. Les càmeres havien captat la seva presència a la discoteca. Manipular la foto no tenia sentit per a ells, però sí que ajudaria algú. Tot el pla semblava funcionar, perquè se situaven amb ell a la discoteca i feien pensar que el Jorge era depressiu.

Notícies relacionades

Si l’assassí els coneixia, havia de ser a les seves xarxes. I Mr. Brightside es va posar a buscar-lo fins que va trobar William, que responia a totes les característiques físiques que li havien comentat. El William havia compartit un tema sobre les relacions entre tres persones. ¡Tot tenia sentit! La peça que faltava al trencaclosques.

Mr. Brightside no podia fer res més que abordar-lo a les xarxes. Després de pensar-ho molt, li va escriure un missatge directe: “Sé que el vas matar. Sé que la foto és falsa. Sé que és cosa dels tres. Ho explicaré". Durant diverses hores, no hi va haver resposta. Molt més tard, havent pensat la resposta, el William va contestar: “¿? Ho sento. T’equivoques de persona. No sé de què m’estàs parlant”. Mr. Brightside li va donar detalls de la nit, de la festa a l’Arena Madre i dels seus acompanyants. “Parlem o ho explico tot”. Hores després, va respondre: “¿Què vols?” Aquell missatge era la seva confessió, era clara la seva implicació en la mort de Jorge. Cas resolt. Ara, tot queda ‘en mans’ de la policia.