DIBUIXOS CENSURATS

Peppa Pig, perseguida per «subversiva» a la Xina

La plataforma de vídeos 'Douyin' elimina el popular personatge per l'«addicció» del públic infantil, els «excessos comercials» entorn seu i per considerlar-lo «inactiu» i antisocial

19686236 59

19686236 59

2
Es llegeix en minuts
AFP

Una plataforma xinesa d'internet ha censurat els dibuixos animats britànics Peppa Pig, perquè inciten a la subversió. Segons han explicat mitjans estatals, la sèrie d'animació pot crear «addicció» en el públic infantil, portar a excessos comercials entorn del personatge, ja que, en definitiva, es considera una icona «subversiva», «inactiva» i antisocial.

La plataforma Douyin ha eliminat fins a 30.000 vídeos de la famosa porqueta Douyinque es deleix per jugar als bassals. De la mateixa manera, el mateix lloc web va prohibir l'etiqueta #PeppaPig, segons va recollir dilluns passat el Global Times.

Segons un document esmentat pel diari, l'autenticitat del qual no ha pogut verificar l'agència AFP, els dibuixos per a nens de la BBC són part d'una llista més àmplia de continguts retirats de la plataformaDouyin, en què tampoc es poden veure vídeos d'homes transvestits de dones, nus o «comportaments eròtics».

Extremadament popular

Des de la seva arribada a la Xina, en la primera dècada el 2000, la Peppa Pig s'ha tornat extremadament popular a través dels episodis en mandarí pujats a la plataformaDouyin.

Però aquest fervor es va intensificar a finals de l'any passat, amb una audiència d'adolescents i joves adults que col·leccionen tatuatges temporals dels personatges i objectes amb les seves efígie, com tasses i rellotges. Molts joves han acollit el personatge en la seva versió més gamberra –i subversiva–, com a via d'escapament fruit de la pressió a què es veuen sotmesos molts joves en una societat cada vegada més competitiva. 

Crítiques del Partit Comunista

El diari del Partit Comunista va llançar les acusacions contra el personatge dijous passat, denunciant els efectes nocius de la «comercialització» de la Peppa Pig. Per al partit, als joves seguidors de les aventures de la porqueta «se'ls considera uns ganduls ingovernables i l'antítesi de les joves generacions que el Partit Comunista espera conrear», diu el mateix diari.

«Molts escolars proven de competir amb els rellotges i accessoris de la Peppa Pig», es lamenta el rotatiu.

ElGlobal Timeses va referir dilluns a aquesta «addicció» dels nens, que en pot empènyer alguns «a espetegar i saltar en bassals».

Un altre revés de l'èxit: episodis falsos, mems i diversions de la Peppa Pig, paròdies d'humor negre o obertament pornogràfic, es van estendre, denunciant al gener elGlobal Times.

Aquest mateix diari va assenyalar dilluns: la porqueta innocent «s'ha convertit en una icona de la subcultura de la joventut, hostil als valors dominants, sovint sense educació i sense una feina estable», «mandrosa», «els joves dels antípodes que volen conrear la festa».

La Peppa Pig «ha fet un tomb subversiu» i la seva popularitat «viral» il·lustra «una set de novetat i sàtira que pot fer malbé la moral de la societat», diu elGlobal Times.

Aquest tomb és part d'una ofensiva del règim comunista per expurgar d'internet qualsevol contingut que es desviï dels «valors centrals del socialisme» i critiqui les normes socials establertes.

Notícies relacionades

El Grup Bytedance, que administraDouyin, va ser fixat a l'abril per al seu agregador de contingut informatiu Toutiao, sancionat per permetre als usuaris intercanviar acudits bruts. Toutiao després va prometre augmentar a 10.000 el número dels seus censors.

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Nens Internet Xina