PROTESTA REIVINDICATIVA

20 frases i imatges per al Dia de la Dona 2018

La vaga feminista marca el 8 de març d'aquest any

zentauroepp42441375 barcelona  08 03 2018 dia de la mujer  huelga feminista  man180308122024

zentauroepp42441375 barcelona 08 03 2018 dia de la mujer huelga feminista man180308122024 / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera vaga feminista de la història tindrà lloc aquest dijous, 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, abans anomenat Dia de la Dona Treballadora. La bretxa salarial, la persistència de les violències de caràcter masclista i el fet que la desocupació sigui més alta entre les dones són algunes de les raons que motiven aquesta mobilització feminista.

El debat feminista no és un fenomen nou i ha deixat moltes frases cèlebres. A continuació, 15 cites o reflexions, d'ahir i d'avui, totes vigents, i imatges i pòsters relacionats amb l'històric 8-M:

Cançons i proverbis, tots parlen de la inconstància de la dona. Però potser he de dir que van ser escrits per homes”. Jane Austen (1775-1817), escriptora anglesa, va retratar amb subtilesa la societat anglesa de principis del segle XIX amb el focus en les relacions humanes i la situació de les dones.  

Els que no es mouen no noten les seves cadenes”. Rosa Luxemburg (1871-1919), teòrica marxista alemanya, en referència a persones oprimides que no en són conscients. Luxemburg, oprimida per ser comunista i jueva i també per ser dona, va tenir en la seva època un paper crucial en la lluita pel vot de les dones.

Ja vas ser usada. No permetis ser dominada”. Isadora Duncan (1877-1927), coreògrafa i ballarina nord-americana, considerada per molts la creadora de la dansa moderna. Duncan, defensora dels drets de la dona i de l'amor lliure, no creia en el matrimoni i per això va decidir ser mare soltera.

El primer deure d'una dona escriptora és matar l'àngel de la llar”. Virginia Woolf (1882-1941), autora del tractat feminista Una cambra pròpia, escrit el 1929. En aquest assaig, Woolf aborda temes com la segregació per sexe en l'educació, el paper reproductiu i domèstic de les dones i els estereotips sexistes a les novel·les.

 “Jo li duro el que vostè em cuidi, jo li parlo com vostè em tracti i li crec el que vostè em demostri”. Frida Kahlo (1907-1954), una pintora mexicana que va abanderar el feminisme amb una imatge que es rebel·lava contra els prejudicis sexistes. Així, lluny de combatre el seu característic borrissol facial, considerat un tret masculí, l'artista el deixava créixer.

El feminisme és una forma de viure individualment i de lluitar col·lectivament”. Simone de Beauvoir (1908-1986), escriptora i filòsofa francesa, precursora del feminisme contemporani per la publicació d'El segon sexe. En aquest assaig, un rotund èxit de vendes escrit el 1949, la també professora aborda la identitat de les dones des de la psicologia, la història, la biologia i l'antropologia.

No volíem assimilar els estàndards dels nois sobre el que el rock havia o no havia de ser”. Kathleen Hanna, líder de la banda Bikini Kill i abanderada del moviment feminista riot grrrrl, nascut a principis dels 90 i vinculat a l'escena hardcore i punk de la costa oest nord-americana.

La igualtat de les dones ha de ser un component central en qualsevol intent per resoldre els problemes socials, econòmics i polítics”. Kofi Annan, exsecretari de l'ONU i considerat un dels homes que han fet possible l'augment de la representació femenina en els alts càrrecs de l'organització.

Crido a la rebel·lió, a la nostra negativa com a dones a acceptar aquesta nova era de la tirania”. Madonna, icona per a alguns de l'alliberament de la dona, va pronunciar aquestes paraules durant la multitudinària Marxa de les Dones de Washington en contra de les polítiques masclistes de Donald Trump al complir-se el seu primer any a la Casa Blanca.

Ens adonem de la importància de la nostra veu quan som silenciades”. Malala Yousafzai es va convertir amb 17 anys en la dona més jove a ser nominada al premi Nobel de la pau. Aquesta noia del Pakistan, que va guanyar el premi aquell mateix any, el 2014, és coneguda pel seu compromís amb els drets i l'educació de les dones. Aquesta activista va ser víctima d'un atemptat després de denunciar la prohibició a l'educació de les dones en una zona del seu país.

Els homes creuen que feminista ”. Emma Watson, actriu i activista, que va lluir un tatuatge amb el lema Time’s Up -el moviment contra l'assetjament sexual fundat per celebritats de Hollywood- durant la gala dels premis Oscar 2018.

Cap Estat, ni els més avançats, ha entès que la igualtat entre homes i dones ha de ser el seu objectiu número u”. Carmen Calvo, exministra de Cultura i secretària d'Igualtat del PSOE, que s'ha mostrat emocionada davant la mobilització cívica del 8-M. Calvo ha dit que participarà en la vaga feminista tot i que el portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, va declarar que les dones no estaven per perdre diners aquell dia.

Relaxeu-vos. Tot el que em veieu posat és la meva elecció i si vull passar fred també ho és”. Jennifer Lawrence, actriu, a propòsit de la seva aparició amb un escotat vestit de Versace en un gèlid Londres acompanyada pels seus col·legues i director ben abrigats.

El que més m'entusiasma del fet que les dones facin pel·lícules és que sé que mostraran coses que fins ara no es consideraven importants en el cine”. Greta Gerwig, directora de Lady Bird, nominada a cinc premis Oscar.

A nosaltres se'ns exigeix que estiguem sempre perfectes i a ells no. I ho dic jo que em maquillo sempre perquè em veig més guapa. Però aquest és el problema, ¿per què em veig millor així?”. Amaia, guanyadora de l'última edició d'Operación Triunfo, que va reconèixer que en algunes ocasions no pot evitar sentir-se masclista. “N'hem de ser conscients i intentar canviar-ho”, va afegir la jove pamplonesa.

Imatges per al Dia de la Dona

 

               Segueix l'Extra a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades