EFECTE 'BARBRA STREISAND'

¿Quant costa clonar la teva mascota?

El centre d'investigació Sooam Biotech (Corea del Sud) i l'empresa ViaGen (EUA) dupliquen gossos a partir de 41.000 euros, i gats, per la meitat

viagenok

viagenok

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La revelació de Barbra Streisand aquesta setmana a la revista Variety en què explica que Barbra Streisand Varietyha clonat la seva gosseta Samantha dues vegades i que ara disfruta de la companyia de Miss Violet Miss Scarlett, creades a partir de les cèl·lules de la boca i l'estómac de la mascota original, una Coton de Tuléar que va morir l'any passat, arriba més de dues dècades després de la famosa clonació de Dolly a Escòcia, el 1996.

Després del cas de DollyDolly, es va trigar gairebé una dècada a clonar amb èxit un gos. Es deia Snuppy, i era un rastrejador afganès que va veure la llum a la Universitat Nacional de Seül, a Corea del Sud. I és que fins al 2015, només es podien clonar mascotes en aquest país, on, des del 2016 el laboratori Sooam Biotech Research Foundation n'ha clonat prop de 1.000, tal com explica a la seva web, Not You But You,Not You But You en què detalla el procés per obtenir una còpia exacta del nostre animal de companyia.

Espanya no apareix al mapa de clients assidus d'aquesta empresa, però sí altres països, com el Canadà, els Estats Units, Mèxic, el Brasil, l'Argentina, França, la Gran Bretanya, Rússia, el Japó o Austràlia, entre altres països.

Primer gos clonat

El 2016, va néixer el primer gos clonat en territori nord-americà (dos anys abans de la cria Streisand). Núbia, un terrier de Jack Russell, va ser el primer gos clonat per l'empresa ViaGen, amb seu a Texas, i una altra de les més importants en el sector de la clonació de mascotes. Encara que va néixer clonant bestiar, ara s'ha especialitzat en gossos i gats (ja en porten més d'un centenar). De fet, és l'única amb autorització per fer-ho als EUA.

Tarifes per a gossos i gats

Les seves tarifes són una mica més assequibles que les de les seva rival coreana. El cost total de la clonació d'un gos és de 50.000 dòlars (uns 41.000 euros), i la meitat si es tracta d'un gat. Sooam Biotech Research Foundation cobra el doble. 

A més, de la clonació, ViaGen també ofereix altres serveis, com la preservació genètica (1.600 dòlars), per la qual s'emmagatzema informació genètica de l'animal després de practicar-li una biòpsia. D'aquesta manera, el propietari té l'opció de poder fer una còpia de la seva mascota un cop morta.

Com funciona el procés

La recol·lecció de les cèl·lules d'un gos es pot fer quan l'animal encara està viu o després de la seva mort, sempre que les cèl·lules es recullin en un termini inferior a cinc dies.

Gràfic sobre el procés de clonació de mascotes de la fundació Sooam.

El veterinari ha de fer una biòpsia de perforació cutània a l'abdomen de la mascota, i després envia el material genètic al laboratori que fa la clonació. Després s'ha d'eliminar el nucli dels ous recol·lectats de les mascotes donants (oòcits) i inserir una cèl·lula cutània del gos que es clonarà. L'embrió rep una descàrrega elèctrica per començar el procés de divisió cel·lular.

Després, només s'han d'implantar els embrions modificats en una femella receptora. 

Una gossa entra al quiròfan per donar a llum exemplars clonats, al centre Sooam. / AFP

Altres famosos ja ho van fer abans

Notícies relacionades

Tal com explicava Barbra Streisand en la seva entrevista a Variety, encara que els gens poden ser idèntics, hi pot haver lleugeres variacions, de manera que el nou animal no té per què tenir la mateixa personalitat que la mascota original. Abans que l'oscaritzada protagonista de Yentl, altres famosos com Barry Diller Diane von Furstenberg també van clonar els seus terriers de Jack Russell anys enrere.

Segueix Extra a Facebook