PROPIETAT INTEL·LECTUAL

Un jutge bloqueja dues webs pirates de cine i sèries per primera vegada a Espanya

La sentència respon a la demanda de sis estudis de cine i TV

ecarrasco41313147 icult peliculla star wars los ultimos jedi180213171102

ecarrasco41313147 icult peliculla star wars los ultimos jedi180213171102

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona ha ordenat a Telefónica, Vodafone Ono, Orange i Xfera que bloquegin l'accés dels seus usuaris a les pàgines HDFull Repelis que violen els drets de propietat intel·lectual, segons ha informat la federació espanyola de distribuïdors cinematogràfics Fedicine.

Es tracta del primer cas de bloqueig d'accés a pàgines web en la indústria cinematogràfica a Espanya, ha assenyalat la federació en un comunicat, encara que la mesura no és nova en altres jurisdiccions de la Unió Europea, on ja s'ha bloquejat l'accés a més de 2.000 pàgines des del 2010.

Demanda de sis estudis

La sentència respon a una demanda interposada per sis estudis de cine i televisió -Columbia (Sony Pictures), Disney, Paramount, Fox, Universal i Warner- contra aquells prestadors de serveis d'internet per "exhibir il·legalment" el contingut d'aquelles pàgines pirates.

Motion Picture Association (MPA), associació a la qual pertanyen els sis estudis cinematogràfics i de televisió en què les empreses matrius als EUA van interposar la demanda, s'ha congratulat per aquesta decisió, que estableix un precedent judicial per a futurs bloquejos.

Una reforma legal

"S'acaba de fer un pas, que és benvingut i que considerem crucial per afrontar el problema de la pirateria a Espanya", ha assenyalat Stan McCoy, president de MPA, que considera aquestes mesures "necessàries per mantenir la sostenibilitat de la comunitat creativa tant a Espanya com a tot Europa".

Fedicine també ha celebrat la sentència. "Gràcies a l'última reforma de la llei d'enjudiciament civil comptem amb aquesta jurisdicció com una nova via a l'hora d'exercir diferents possibilitats per protegir l'oferta cinematogràfica que comercialitzem", ha indicat la seva presidenta, Estela Artacho.

No contra l'usuari

Notícies relacionades

La federació considera que la comunitat creativa està "en contra de les pàgines il·legals, no en contra dels usuaris", i que amb el bloqueig d'aquestes pàgines web no es tracta de deixar el públic sense contingut, sinó que pugui disfrutar de les seves pel·lícules i sèries favorites "en condicions òptimes de seguretat i protecció".

En aquest sentit, la directora general de la Coalició de Creadors, Carlota Navarrete, ha destacat que a Portugal el bloqueig de l'accés a les pàgines pirates ha permès reduir el seu ús en gairebé un 70%.