Els reptes de la intel·ligència artificial

Facebook desconnecta dos robots perquè van crear el seu propi llenguatge

Els desenvolupadors de la xarxa social havien creat un sistema d'intel·ligència artificial per negociar incomprensible per a l'ésser humà

1
Es llegeix en minuts

El departament de Facebook dedicat al desenvolupament d’intel·ligència artificial ha hagut de desconnectar dos robots que havien creat un idioma incomprensible per als humans. La idea era inventar un sistema dedicat a les negociacions, però se’ls va escapar de les mans i, ja en les primeres proves, van començar a conversar en un llenguatge propi.

Els creadors volien provar com dos bots –programes informàtics– aprenien a negociar gràcies a la intel·ligència artificial. I al cap de pocs dies van observar que en les seves converses alternaven paraules aleatòries i que les seves frases (aparentment) no tenien sentit: «Boles tenen zero a mi a mi a mi a mi a mi a mi a», va dir un d’ells. Però ara els desenvolupadors han descobert que darrere del que semblen frases sense cap ni peus hi havia un patró.

El sistema d’intel·ligència artificial ha desenvolupat un llenguatge molt més efectiu que l’anglès. Paraules com «jo» i «a mi», usades pels bots, reflecteixen en realitat la quantitat d’objectes que obtindran les seves suposades negociacions. Són frases que van més al gra, al contrari del que solen fer els humans.

DIFICULTAT AFEGIDA

Notícies relacionades

Un dels principals reptes per als desenvolupadors és evitar que el sistema ignori l’idioma en què va ser programat, ja que suposaria una dificultat afegida per crear i adaptar xarxes neuronals basades en intel·ligència artificial.

Els nous sistemes virtuals són una de les apostes de Facebook. «El meu objectiu és aprendre sobre l’estat de la intel·ligència artificial. Hem anat més enllà del que la gent pensa però encara falta camí», va assegurar el 2016 el responsable de Facebook, Mark Zuckerberg. Fa mig any, la companyia va presentar un nou assistent virtual anomenat Jarvis.