La incineració ecològica

L'alternativa als fums dolents del crematori tradicional agafa força

La mescla d'hidròxid de potassi i aigua a altes temperatures redueix un cadàver en poques hores

resomation

resomation

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

Ni enterrament ni incineració. Hi ha una tercera via per abandonar aquest món, cada vegada més popular en algunes zones dels EUA i  províncies del Canadà. Es tracta de l’anomenada  incineració verda. Aquesta alternativa està basada en la hidròlisi alcalina i consisteix a dissoldre el cos en un cilindre amb una solució líquida a més de 170 graus. Aquesta opció s’ha guanyat l’etiqueta ecofriendly perquè no necessita recursos naturals (com la fusta del taüt, en el cas de l’enterrament) i tampoc emet gasos contaminants (produeix vuit vegades menys CO2 que la cremació amb un terç de l’energia).

La idea de dissoldre un cadàver en un líquid pot resultar familiar perquè apareix en algunes pel·lícules i sèries com Breaking Bad, on el protagonista i els seus alumnes es desfan de diversos cadàvers amb un estrany líquid. Com a curiositat, la solució utilitzada per White i els seus companys a base d’àcid flurohídric no funcionaria en la realitat, segons van demostrar al programa Los cazadores de mitos (Discovery Channel). La hidròlisi alcalina requereix hidròxid de potassi a altes temperatures.

PROCÉS NATURAL

La mescla d’hidròxid de potassi i aigua a més de 170 graus és capaç de reduir el cos a l’esquelet en unes hores. «La hidròlisi alcalina és el procés natural que experimenta el cos enterrat. Aquí hem creat les condicions ideals perquè passi més ràpid», explica el biòleg i químic Jason Bradshaw, gerent de Bradshaw Funeral, una funerària nord-americana que ofereix aquesta alternativa.

Moltes de les persones que elegeixen ser submergides en aquesta solució troben en la immersió una opció molt més amable i reconfortant que les flames del crematori, i fins i tot els recorda al moment del baptisme, de manera que tanquen el cercle de la vida, segons explica William Kremer al seu reportatge per a la cadena britànica BBC.

La màquina utilitzada necessita unes tres hores per dissoldre tot el cos. A excepció dels  ossos, així com els implants, reduïts a cendres en una safata de metall. El residu líquid és un fertilitzant excel·lent, segons els partidaris de la incineració verda, i pot tornar al cicle de l’aigua (els bacteris i els paràsits són eliminats en el procés). Els familiars, com en les cremacions tradicionals, podran conservar una urna amb les restes pulveritzades.  

Notícies relacionades

IMPOSSIBLE A ESPANYA

Aquesta alternativa no ha arribat a Espanya. «Al nostre país no hi ha cap forn crematori d’aquestes característiques perquè, per començar, primer hi hauria d’haver un canvi legislatiu. Ara mateix no estaria permès aquest tipus de cremació líquida», explica Josep Ventura, portaveu de Panasef, l’associació nacional de serveis funeraris. «No es pot descartar res, sobretot si genera menys costos per al medi ambient, però encara no està demostrat que el líquid resultant sigui totalment innocu. S’hauria d’estudiar  molt bé com es gestiona aquest residu», afegeix el portaveu. 

Temes:

Funeràries