EL NEGOCI DE LA NOSTÀLGIA

La resurrecció de la casset

Les cintes tornen en plena era digital recolzada per pel·lícules com 'Guardianes de la galaxia' i estrelles com Justin Bieber

El reproductor Elbow redueix l'antic 'walkman' a la mínima expressió

zentauroepp38396478 archivad esta foto para extra casete170512152555

zentauroepp38396478 archivad esta foto para extra casete170512152555

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Ales dues pel·lícules de Guardianes de la galaxia sonen grans cançons dels anys 70 a través del vell walkman del protagonista, l’aventurer espacial Peter Quill, més conegut com a Stard-Lord. La factoria Marvel no només ha rellançat èxits pretèrits de bandes com Blue Swede, David Bowie, Cheap Trick, Fleetwood Mac, Father and Son i Jackson 5. La saga també ha aconseguit que moltes persones desenterrin les antigues platines i les cassets, deixades de banda al començament de l’era digital.

La banda sonora d’aquestes dues pel·lícules per a tota la família protagonitzades per Chris Pratt i Zoe Saldana es pot trobar en format casset, amb un codi de descàrrega digital per si el comprador no disposa d’un reproductor per escoltar aquestes cintes. I ja s’han venut més d’11.000 unitats de la primera des del seu llançament l’any 2014. Trobar radiocassets amb doble platina al mercat ja no és un problema com fa uns quants anys. Ara se’n poden trobar en grans superfícies models amb estil retro –tan retro com poden semblar ara els 80–, però amb actualitzacions com entrada per a USB i la possibilitat de convertir la cinta en un arxiu MP3. Per als que prefereixin portar la música a sobre i escoltar-la amb els cascos, com Stard-Lord de Guardianes de la galaxia, pròximament estarà disponible Elbow, un curiós walkman reduït a la més mínima expressió.

L’aparell ideat pels lituans Andrius Zemaitis i Marius Paulikas no requereix pantalla ni sistema operatiu. Elbow, actualment en fase de desenvolupament, compta amb una simple politja –i no dues com altres platines– que fa passar la cinta pel cap magnètic a una velocitat constant. La roda de control té triple funció. En la posició inicial, l’aparell està apagat. Girant la roda a l’esquerra, la casset gira i es pot apujar el volum. En la direcció oposada, la casset s’accelera cap endavant amb una velocitat regulable. Elbow veurà la llum en algun moment del 2017 gràcies a les aportacions realitzades a través d’una plataforma de micromecenatge. 

Notícies relacionades

ICONA CULTURAL / Els seus creadors reivindiquen el component més físic de la cinta, convertit amb el pas del temps en icona cultural. «Es troba a faltar la intimitat tàctil dels formats físics. Aquesta és una de les raons darrere del ressorgirment del vinil, i també la motivació darrere d’Elbow», expliquen els responsables d’Elbow a la seva pàgina web. 

La gent compra molt menys música en format físic, i la tendència cap a un consum de música cada vegada més digital és clara al nostre país, segons l’informe de Promusicae del 2016, basat en la informació de segells com Blanco y Negro, Discmedi, Sony Music, Universal Music i Warner Music, entre altres. El mateix informe de l’associació de productors de música d’Espanya també recull que el vinil resisteix i fins i tot creix un 19,6% respecte a l’any anterior. I amb la cinta magnètica d’àudio, aniquilada pel cedé en la dècada dels 90, podria passar una cosa semblant. Els especialistes coincideixen: la qualitat del so d’una casset és gairebé tan bona com la d’un vinil, mentre que els costos de producció de les cintes són molt més barats. 

Temes:

Música