Estudi

24 hores sense dormir: ¿com afecta el teu organisme?

Els canvis d'humor, l'ansietat o la irritabilitat són els trets més comuns en les persones que han estat un dia sencer sense aclucar els ulls

1
Es llegeix en minuts

Els caps de setmana són els dies preferits per disfrutar de la nit. I a vegades, gairebé sense que ens n’adonem, arriba la llum del matí i, per tant, el nou dia. Els neuròlegs asseguren que un adult necessita dormir vuit hores -més la migdiada- per funcionar bé, tant a nivell mental com orgànic. «La migdiada de curta durada, de 20 o 30 minuts, potencia l’estat d’alerta i millora el rendiment cognitiu, sense afectar negativament el son nocturn», indica l’estudi 'Son saludable: evidències i guies d'actuació', publicat per la Societat Espanyola del Son (SES).

Però hi ha algunes disparitats en la salut del son relacionades en part amb factors modificables de la qualitat del son i la quantitat adequada. Una durada curta del son (sis hores o menys per a un període de 24 hores) s’acostuma a considerar un costum negatiu que pot arribar fins i tot a ser mortal, però un son massa llarg (més de 9-10 hores en un període de 24 hores) també pot resultar negatiu per a la salut. Els experts també assenyalen que dormir sis hores (o menys) és igual que no dormir, per la qual cosa destaquen la importància de descansar les hores necessàries.

Dormir de manera confortable exigeix complir determinats requisits. Per agafar el son, ens hem d’estirar en una habitació prèviament ordenada, que estigui a les fosques completament (o utilitzar antifaç), en silenci i a una temperatura que, sobretot, no sigui excessiva. Amb calor ambiental és més difícil dormir que si es passa una mica de fred, segons indiquen els estudiosos del tema.

ANSIETAT I IRRITABILITAT

No obstant, no dormir una nit no té per què tenir conseqüències per a l’organisme, però ¿quins són els efectes de passar 24 hores sense dormir?

Notícies relacionades

En general, no tindrà conseqüències greus, i encara menys si és una nit aïllada. Malgrat que sí que tindrà conseqüències evidents al llarg del dia: son a totes hores, disminució de la capacitat de reacció, canvis d’humor, ansietat o irritabilitat, per exemple. En casos aïllats, causa sensació de dolor.

En cas que la persona tingui problemes cardiovasculars, s’eleva el risc coronari. A més a més, la falta de son pot repercutir en la manera de processar la glucosa, cosa que pot provocar alts nivells de sucre a la sang i, a la llarga, afavorir la diabetis o un augment de pes.