ANIVERSARI AERI
La revolució del sifó aplicat a la creativitat gastro compleix 20 anys amb Ferran Adrià
Està considerat com l'eina essencial en la revolució de la cuina del segle XXI

fcasals38218726 extra gente sifon ferran adria twitter170428200346
El tuit compartit aquest divendres al matí des del compte oficial de Ferran Adrià conservava el rastre que deixa el fum de les espelmes sobre un pastís d'aniversari. «Avui fa 20 anys que vam llançar amb Marc Calabuig de #ICC els sifons per a les espumes creades per #elBulli el 1994. Tota una vida #espumes20».
Quan anuncies als col·legues que aquesta eina és essencial en la cuina de milers de restaurants de tot el món, deixen que t'esplaïs encara convençuts que quan parles del sifó et refereixes a l'ampolla gasosa que modera l'efecte del vermut. El sifó és una altra cosa, un estri que elabora escumes molt aèries i lleugeres que ja es feia servir per muntar nata, i que va contribuir que la cultura gastronòmica fes un tomb de la mà d'Adrià i de tots els que el van secundar.
ELABORACIONS SIFONADES
A l'hora de menjar aconsegueixo que el mestre surti del laboratori. Adrià avisa que l'objecte homenatjat es pot considerar com l'eina de la cuina tecnoemocional. Ell, abans que fer servir el terme espuma, prefereix el de les «elaboracions sifonades». «D'aquí 50, 100 anys es parlarà del sifó com un genèric de la cuina, passarà a la història», emfatitza per disparar dades: «A Espanya se n'han venut uns set milions; a França, 11».
Després de prendre nota del remolí Adrià, busco el pebrer de Pau Arenós, sempre amb les mans empastifades en els fogons del periodisme: “El sifó és el primer símbol de la cuina contemporània. La icona que van adorar durant anys els cuiners i que hauria pogut ser a totes les cuines domèstiques, tot i que només va arribar a les prestatgeries dels bons aficionats. També és un exercici de reciclatge: com donar una vida exitosa i llarga a un objecte pensat per a una altra cosa. I encara més: per fi les salses es van convertir en lleugeres i saludables”.
El sifó ocupa un altar privilegiat en qualsevol restaurant que es valori. És el rei de les escumes (vagin a Google i teclegin espuma sifó i comprovaran l'univers de receptes, vídeos i comentaris que es multipliquen). A aquella espuma de mongetes seques elaborada al prelaboratori d'El Bulli el 1994 han seguit una legió de varietats. Hi ha qui defensa la de xocolata o qui aposta per la d'alvocat. Sense que el comensal se n'adoni sempre, les escumes arrodoneixen multitud de plats.
SENSE LACTIS NI OUS
Des d'aquella broma molt seriosa que va ser la mousse de fum a les més recents sense lactis ni ous, com la de cafè. I un terreny encara per desenvolupar: les escumes com a dieta alimentària. Tot arriba.
- Horta-Guinardó Les disputes obliguen a tancar l’Associació de Veïns del Carmel
- Futbol El Barça va concedir a Limak l’obra del Camp Nou malgrat que un informe tècnic li atorgava la pitjor puntuació
- Anàlisi Improvisació organitzada
- Baròmetre d’octubre Enquesta del CIS: El PSOE amplia a 15 punts el seu avantatge sobre el PP, que torna a retrocedir
- Laura Lobo, advocada experta en herències: “No s’ha de donar per fet que els nebots hereten del tiet solter i sense fills”
- Comarques de l’Ebre El Govern no descarta expropiacions i preveu mesures de seguretat als edificis en zones inundables
- UN ALTRE CONTRATEMPS Lewandowski també es lesiona i no jugarà el clàssic
- Solidaritat amb Palestina ¿La vaga del 15 d’octubre per Palestina segueix endavant després de l’acord de pau? Sí, i aquests són els serveis mínims
- Presentació a Barcelona Feijóo planteja endurir els requisits per obtenir la nacionalitat espanyola
- Futbol El Barça oficialitza el seu acord amb Ed Sheeran per a la samarreta del clàssic: horaris de venda