Junqueras, el gat

El vicepresident i Ferran Adrià conversen 90 minuts sobre creació i innovació

Tots dos van evitar qualsevol referència explícita a la situació política

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Ramón Gómez de la Serna va encunyar un dia allò que a les set del vespre «o fas una conferència o te la fan». Don Ramón es referia a Madrid, però a Barcelona a vegades això també passa. Ahir, per exemple. Oriol Junqueras i Ferran Adrià van parlar durant 90 minuts sobre la innovació i la creativitat. La menció a l’autor de les greguerías ve a tomb perquè, com va dir el mestre de cerimònies, Jaume Giró, director general de la Fundació La Caixa, la personalitat dels conferenciants ja apuntava que –com li passava a l’escriptor madrileny– la seva conferència no seria una xerrada com n’hi ha tantes.

La primera conclusió és que Adrià s’ha erigit en una espècie de guru de la innovació i que el seu verb atropellat precisa, a vegades, d’algú que faci aterrar les seves idees. Aquest va ser, ahir, Junqueras, que va anar posant exemples, i a vegades humor, a les afirmacions del cuiner.

I és que Adrià va ser contundent. «La majoria de pimes no saben què és un pressupost», va etzibar, abans que el vicepresident, veloç, respongués «¡Nosaltres, sí!». O, va continuar el cuiner: «El treball en equip fa que l’individu s’encalli». Potser la frase més políticament incorrecta, a nivell educatiu, en decennis.

No. No es va parlar del referèndum. La raó per la qual la Fundació La Caixa els havia citat era per parlar d’innovació i creativitat, i encara que el procés podria encaixar almenys en la segona categoria, es va evitar. I Junqueras, Adrià i el moderador, el periodista Jordi Basté, es van cenyir al guió.

Notícies relacionades

Això sí, els malpensats sempre troben ocasió d’exercitar-se. Així, Junqueras va assenyalar que «si fa milers d’anys ens haguessin preguntat sobre quin d’aquests dos felins tenia més futur, l’Smilodon (capaç d’acabar amb els mamuts a mossegades) i el gatet comú, les apostes haurien sigut favorables al tigre de dents de sabre, però, en canvi, va vèncer el mixet».

La lliçó de tot plegat és que l’especialització és útil a curt termini, però «la capacitat d’adaptació és bàsica» per mantenir-se en períodes temporals llargs. I Junqueras apunta més a gat. I segons si se l’inhabilita o no, potser, com el gat de Schrödinger, capaç d’estar en dos llocs al mateix temps.