SET CLAUS DE LA (DESCOMUNAL I ABSURDA) POLÈMICA

La bola de neu tuitera que ha atropellat 'El guardián invisible'

El programa d'ETB que es va burlar de 4 tòpics espanyols amb una actriu de la pel·lícula va tenir una baixa audiència i ha desencadenat, al mes de la seva emissió, la protesta dels partits i els mitjans

La polèmica sobre els estereotips 'fatxa', 'cateto', 'choni' i 'progre' ha obligat el Govern Basc a disculpar-se, i a la distribuïdora de la pel·lícula, a desmarcar-se'n

 

  / EFE / ZIPI

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Era una de les grans apostes de la indústria espanyola. No obstant, s'ha vist immersa en una descomunal polèmica que no té res a veure amb el cine. T'expliquem en set claus com la bola de neu tuitera ha atropellat 'El guardián invisible', adaptació a la gran pantalla de la trilogia supervendes de Dolores Redondo.

UN PROGRAMA D'ETB VIST PER 27.000 PERSONES

El dia 8 de febrer el canal 1 de la televisió autonòmica basca (ETB) va emetre 'Euskalduna naiz, eta zu?' ('Soc euskaldun, ¿i tu?'), programa concebut com “una radiografia amb humor de com som els bascos”. L'espai, que s'emetia els dimecres, constava de sis capítols sobre diferents temes: família, sexe, escola, diners, parella i Espanya. En tots, els reporters entrevisten personalitats basques. L'espai emès el 8 de febrer es titulava '¿Com són els espanyols?' i començava amb una veu en 'off' i unes mans que pintaven retrats humorístics de “quatre prototips”: Fatxa, 'paleto', 'choni' i 'progre'. A partir d'aquí, les càmeres recollien les (burletes) opinions, entre altres, del cantant Alex Sardui, l'actor Joseba Apaolaza, l'activista feminista Josebe Iturrioz i l'actriu Miren Gaztañaga. El programa va ser el més vist de tots els que componen 'Soc euskaldun, ¿i tu?'. Va tenir 27.000 espectadors (2,8% de 'share').

UN MES MÉS TARD ES DESFERMA LA TEMPESTA POLÍTICA

Un mes més tard, el divendres 3 de març, un resum de 10 minuts del programa va començar a circular per les xarxes socials a la nit. Va ser llavors quan va esclatar la tempesta política. Els socialistes bascos van sol·licitar la retirada del programa de la web d'ETB per presentar “una imatge insultant respecte a la resta d'Espanya”. El PP d'Euskadi va demanar a la directora de la cadena que expliqués “com va poder consentir l'emissió d'un programa absolutament tendenciós que incita a l'odi contra Espanya". El col·lectiu de víctimes del terrorisme Covite va anunciar una denúncia a les institucions europees i Ciutadans Euskadi va instar la fiscalia a investigar.

EL GOVERN BASC SE'N DESMARCA

El Govern basc (PNB-PSE) va assegurar que "en absolut" compartia els continguts i els estereotips utilitzats en el programa i va ressaltar que es tractava d'un espai "pretesament en clau d'humor”.

LA TELE BASCA RETIRA EL PROGRAMA DE LA SEVA WEB

Ara mateix és impossible veure a la web d'ETB el programa, que ha sigut retirat per l'ens. Sí que estan disponibles els altres cinc, que arrenquen amb la següent declaració: “Aquest programa no és com els altres. Després de riure no necessitaràs anar al metge. Pot tenir efectes en la teva 'eskaldunitat'. Ni et passi pel cap posar La Sexta ni Tele 5”.

ELS MITJANS SE'N FAN RESSÒ

Els diaris i les cadenes de televisió amplien el ressò de la polèmica. El principal diari d'Euskadi, 'El Correo', va portar l'assumpte a la portada en la seva edició de diumenge: “Un programa d'ETB-1 amb “insults” als espanyols desferma una tempesta política". Fora d'Euskadi, la notícia també va ser inclosa als mitjans. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA va publicar una informació titulada Un programa d'ETB titlla els espanyols de "fatxes", "paletos" i “chonis”

COMENÇA LA LAPIDACIÓ A TWITTER

Algú (¿qui?, aquesta és la verdadera pregunta) va observar que Miren Gaztañaga, una de les actrius que intervé en l'espai d'ETB forma part de l'elenc d''El guardián invisible', que es va estrenar el 3 de març. A la pel·lícula (on dona vida a la mare de la protagonista) hi apareix caracteritzada i és pràcticament impossible reconèixer-la (fora d'Euskadi no és una actriu popular).

Però algú se'n va adonar i ho va llançar a les xarxes socials. Milers d'usuaris van començar a lapidar Gaztañaga i a demanar el boicot a la pel·lícula. Va ser un tema calent de Twitter durant tot el dia. La premsa es va tornar a fer ressò de la polèmica.

El diari 'ABC' va titular a la seva web: “Una actriu d''El guardián invisible', al programa que qualifica de 'catetos' els espanyols”. Aquest diari insistia en la “campanya contra 'El guardián invisible' pel programa d'ETB que es mofa d'Espanya”. Diversos tuits mostraven un paper oficial del Ministeri de Cultura on es veia la subvenció de la pel·lícula.

Notícies relacionades

Aquest dilluns al matí, el programa d'Ana Rosa Quintana (Tele 5) ha alimentat el debat amb els seus tertulians. "Em sembla un programa 'paleto'", ha sentenciat la presentadora mentre Eduardo Inda elogiava el 'lehendakari' Urkullu "per retirar" aquest episodi de la web d'ETB. El 'Telediario' de TVE també ha afegit neu a la bola tuitera amb uns quants minuts de l'informatiu.

LA DISTRIBUÏDORA EMET UN COMUNICAT

Diumenge a la nit, la distribuïdora del film, DeAPlaneta, va emetre un comunicat -firmat, entre altres, pel director, Fernando González Molina, i la protagonista, Marta Etura-, on es desvinculava de les declaracions de Gaztañaga i assegurava que l'actriu hi té "un paper mínim”. La pel·lícula ocupa el lloc número tres de la taquilla, per tant el boicot ha fracassat. No obstant, la seva recaptació (1.200.000 euros) està per sota de les expectatives amb què va ser llançada.