ELS LÍMITS DE LA PROPIETAT INTEL·LECTUAL

El judici de Kukusumusu contra Urmeneta a través dels tuits del dibuixant

El fundador de la fàbrica de dibuixos defensa el seu dret creatiu amb Katuki Saguyaki davant la demanda del nou propietari

37132530 60

37132530 60

3
Es llegeix en minuts

El futur del toro blau dels Sanfermines es dirimeix des d'aquest dijous en una sala del Jutjat Mercantil de Pamplona. Ricardo Bermejo, actual soci majoritari de Kukusumusu, va presentar una demanda contra Mikel Urmeneta i el seu equip d'artistes por suposat plagi en les peces de roba de Katuki Saguyakicompanyia que Urmeneta va fundar a l'abandonar l'anterior.

El dibuixant reclama poder seguir dibuixant TestisTestis -el toro blau- i la resta de criatures que va crear i que pinta des de tota la vida.

Urmeneta, fidel al seu estil, 'retransmet' amb els seus tuits la primera sessió a través del seu compte  de Twitter:

També són molts els usuaris de les xarxes socials que s'han bolcat a recolzar l'artista i la resta dels seus col·laboradors per salvar el toro Testis i la resta de personatges nascuts de la mà d'Urmeneta:

El dibuixant no ha deixat de reiterar que Kukusumusu pretén apropiar-se de la seva "imaginació", i adverteix que la demanda presentada per Kukuxumusu podria girar-se en contra seu, ja que des de Katuki Saguyaki estan valorant presentar la seva pròpia demanda per apropiar-se de dibuixos que no els corresponen.

RESPOSTA DEL DEMANDANT

Però Bermejo, propietari des del 2014, ha insistit a través del seu compte a Twitter: "Compte als desinformats: si has cedit tots els drets d'alguna cosa i cobrat per això, no pots anar dient que t'ho han tret".

Davant la postura de la part demandant, Urmeneta i la resta del seu equip sostenen que la cessió contractual dels seus dibuixos se cenyeix només a les obres realitzades per a Kukuxumusu, però no als personatges -Testis i companyia-, que entenen que són propietat dels seus legítims creadors.

PRIMERA COL·LECCIÓ RETIRADA

Notícies relacionades

Com a mesura cautelar, el jutge va prohibir a finals de juny a Urmeneta la reproducció, distribució, comunicació o transformació dels dibuixos de l'Univers Kukuxumusu, a l'estimar que "els dibuixos utilitzats pels codemandats per incorporar-los als productes que venen a través de la web de Katuki Saguyaki i resta de plataformes són còpies o transformacions dels que van ser cedits en exclusiva a la demandant".

Fruit d'aquesta decisió judicial, la primera col·lecció de dibuixos de Katuki Saguyaki amb motius dels Sanfermines va ser retirat del mercat en vigílies de les passades festes de Sant Fermí.