LA DROGA DOLÇA DEL SEGLE XXI

Canya al sucre

Un iogurt desnatat (4 terrossos); un suc de remolatxa, poma, pastanaga i maduixa (7). El fotògraf Antonio R. Estrada destapa amb les armes de la publicitat els excessos dolços de la nostra dieta

Segons l'OMS, la ingesta diària en un adult no hauria de superar els 6 terrossos

19 activia

19 activia
36841000 60
36841001 60
36840248 60
36841248 60
36840245 60
17 tostadas
18 tarta queso
31 actimel
11 cuches
21 danonino
02 veggies full-1-1500x1500
28 dinosaurus
48 don simon funciona
36841382 60

/

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Sabeu que amb el iogurt bífidus actiregularis 0% que us preneu us esteu ficant al pap quatre terrossos de sucre?, ¿que el lacti que li doneu al vostre fill en porta tres i mig més?, ¿o que la salsa de tomàquet que poseu als espaguetis conté quatre terrossos de refinada dolçor? Potser no en sou conscients i, fins i tot, penseu que esteu fent una compra i una dieta saludables. Doncs no del tot. Amb el propòsit d'informar el consumidor i com a entusiasta de l'alimentació saludable i de la nutrició, des de fa uns dies el fotògraf Antonio Rodríguez Estrada està inundant FacebookTwitter i Instagram amb muntatges que mostren aliments industrials habituals als supermercats i als nostres rebostos acompanyats de la quantitat de sucre que contenen, fent servir una mesura comprensible per a tot el públic: terrossos de sucreSinAzucar.org es diu la seva iniciativa i la croada que dona canya al sucre, un dels dimonis del segle XXI, la droga a combatre per l'OMSOMS i l'abús del qual pot comportar obesitat, diabetis, risc cardiovascular, càries...

"L'únic que vull és informar, visualitzar el sucre amagat en els aliments processats d'una manera simple i gràfica perquè puguin ser compartides fàcilment a les xarxes socials", explica Estrada, que es queixa de la "manipulació de la indústria alimentària i la publicitat. "No em considero un extremista. En cap moment dic que el sucre sigui dolent. Cadascú ja és grandet per decidir. El que sí que hi ha és una manipulació de la indústria per enganxar la gent. Si a un nadó li dones un iogurt amb sucre després et demanarà menjar dolç. I quan sigui un adult trobarà boníssim el cafè d'una coneguda cadena multinacional [el Mocca Blanco Venti de Starbucks porta 20 terrossos] o els vasos gegants de refrescos de conegudes hamburgueseries [20]".

AMB LES ARMES DE LA PUBLICITAT

Amb les mateixes "armes que la publicitat", una fotografia molt cuidada que a vegades triga a aconseguir 8 hores -el cas de les Oreo va ser dels més complicats, perquè va necessitar disparar 15 vegades per aconseguir el moviment de les galetes i la llet-, Estrada parla ja emocionat de la difusió que estan tenint els seus missatges. "He fotografiat un centenar de productes, a raó de dos diaris, i rebo entre 30 i 50 missatges al dia. La gent et pregunta pels seus casos particulars. Per exemple, quants terrossos té un Bitter. En realitat el que volen és que faci la foto per compartir-la", afirma entusiasmat.

¿I les marques, que l'han trucat? "De moment poques, un parell. Molt educadament han fet alguna puntualització. Una, per exemple, em deia que el suc del qual parlo està retirat. No obstant, jo el vaig comprar el desembre passat".

L'ETIQUETATGE

Tot va començar mirant les etiquetes. S'han de sumar els sucres propis i els afegits. En la majoria de casos, com que són processats industrials, el sucre és afegit.

Les primeres fotos de la col·lecció sinazucar.org són productes amb grans quantitats de sucre, com els refrescos. Però després se n'hi van afegir altres potser més xocants, com la de la salsa de tomàquet de Mercadona, els cereals Frosties de Kellogg’s o un iogurt natural infantil.

Ara treballa en uns Special K. S'anuncien com a "cereals sense greix, amb molta fibra". "És clar, els cereals no tenen greix, però aquests porten molt sucre". "Si a un iogurt li treus el greix, un 0% de MG, no té gust de res. Doncs ells hi posen sucre i després hi posen ben gran el zero", comenta.

6 TERROSSOS AL DIA

Notícies relacionades

Segons l'OMS, la ingesta de sucre hauria de suposar el 5% de les calories totals diàries en un adult, al voltant de 2.000 kl/cal. Això equival a 25 grams de sucre, o sigui, 6 terrossos de sucre.

Calculeu: si per esmorzar us mengeu un parell de torrades (1,5 terrossos), amb Colacao Energy (6 t.); a mig matí us ve una mica de rau-rau i us mengeu unes 'tortitas' d'arròs i un iogurt, en pla dietètic (2,55 t.), us preneu una fanta de taronja dinant (7 t.), un iogurt sense lactosa amb gust de plàtan de Dhul per berenar (3,4 t.) i una pizza individual barbacoa de Palacios per sopar (4,2 terrossos). Total: 24,65 terrossos haureu ingerit en un dia. És a dir, quatre vegades el que recomana l'Organització Mundial de la Salut. "Asúúúúúúcar", que diria Celia Cruz.