HOMENATGE 2.0

Gloria Fuertes, poeta, contacontes i entranyable 'doodle'

Google celebra el 99è aniversari del naixement de la polifacètica autora madrilenya

doodlegloriafuertes

doodlegloriafuertes

2
Es llegeix en minuts

Google dedica avui el seu 'doodle' -el logotip de la pàgina d'inici del seu buscador- a l'escriptora i poeta Gloria Fuertes, que aquest dijous hauria complert 99 anys.

El 'doodle' representa Fuertes asseguda en una taula llegint contes o poesies a uns nens, que escolten absorts històries sobre una tortuga, una gallina, una granota o un gat que puja a un coet espacial.

Nascuda a Madrid, al barri de Lavapiés, el 28 de juliol del 1917, Fuertes va estudiar a l'Escola de la Llar Professional de la Dona i fer diverses feines com a aprenent de modista, puericultora, oficinista, taquígrafa i secretària.

Als 19 anys va entrar a treballar com a comptable en una fàbrica fins que, el 1939, només d'acabar la guerra civil espanyola, va iniciar la seva col·laboració a la revista infantil 'Maravillas', per a la qual escrivia tant versos com contes.

LA PETITA COLETA

El seu primer personatge infantil va ser Coleta, una nena de poble que anava a Madrid per treballar de mainadera.

Bona part de les seves obres van dirigides al públic infantil i estan plenes de pinzellades biogràfiques; autora de desenes de llibres de poemes i contes, va col·laborar en diverses revistes i va ser coneguda a Amèrica abans que a Espanya en la dècada dels 50.

Dirigia una biblioteca quan el 1960 va obtenir una beca Fullbright que la va portar als Estats Units, on va ensenyar fins al 1963 l'obra dels autors espanyols a la Universitat Bucknell, a Pennsilvània.

Al tornar a Espanya es va dedicar del tot a la literatura, i en la seva extensa producció poètica figuren obres com 'Aconsejo beber hilo' (1954), 'Ni tiro, ni veneno, ni navaja' (1965), 'Cómo atar los bigotes del tigre' (1969), 'Historia de Gloria, amor, humor y desamor' (1980), 'Canciones para niños' (1952), 'Pirulí' (1955) i 'Poeta de guardia' (1968).

Entre els seus contes figuren: 'La pájara pinta' (1972), 'La gata chundarata y otros cuentos' (1974), 'El hada acaramelada' (1974), 'El camello cojito' (1974), 'El dragón tragón' (1978), 'La momia tiene catarro' (1978), 'La ardilla y su pandilla' (1980), 'Cocoloco pocoloco' (1985) i 'El pirata mofeta y la jirafa coqueta'.

També va publicar llargs poemes personals que ella mateixa anomenva 'autobios', poemes pacifistes o una obra dedicada a personatges madrilenys ficticis.

PROGRAMES INFANTILS

A partir del 1963 va treballar en programes infantils de Televisió Espanyola com 'Un globo, dos globos, tres globos' -als 70-, del qual va crear la sintonia, i a partir del 1982 a 'La cometa blanca'.

Notícies relacionades

Mereixedora de múltiples premis per la seva literatura, Gloria Fuertes també va compondre diversos xotis, nadales i cançons.

Fuertes va morir el 27 de novembre del 1998, als 81 anys, com a conseqüència d'un càncer de pulmó, el mateix any que va publicar el seu últim conte, 'El cuarto bebé'.