HORARI D'ESTIU

El canvi d'hora: ens afecta així

L'ajust dels rellotges causa alteracions en el son, en l'estat d'ànim i els hàbits alimentaris

En els primers dies augmenta el cansament, la irritabilitat i la concentració també es veu alterada

Sentiments enfrontats després del canvi d’hora. / periodico

5
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte 26 de març, durant la matinada, els rellotges han hagut d'adaptar-se al canvi d'horari estacional i s'han avançat una hora, de les dues a les tres. Un 'ajust' del qual té la culpa l'anglès Willian Willet. 

Només són 60 minuts de menys aquest diumenge. No obstant, el cos d'algunes persones pot notar notablement aquest canvi, que pot donar lloc a alteracions de son, en l'estat d'ànim i fins i tot en els hàbits alimentaris. També pot passar que en els primers dies després del canvi horari les persones sentin més cansament de l'habitual, estiguin irritables i, fins i tot, els costi concentrar-se.

Els experts asseguren que, en la majoria de persones sanes, els efectes solen ser pocs però "són semblants a quan fem un viatge en avió a un altre país que té un altre horari; realment el nostre cos segueix funcionant amb l'horari anterior, però tot funciona amb el nou horari".

El doctor Ferran L. Tognetta, director mèdic de DKV Seguros aconsella "realitzar algunes activitats perquè aquesta desorientació tingui els menys efectes possibles".

EL REGULADOR ESTÀ AL CERVELL

"El nostre organisme té un regulador horari que està al centre del cervell, i que es regula mitjançant la llum solar i els estímuls de l'entorn; regula un cicle diari que afecta els nivells de les hormones i activitats cel·lulars i per aquest motiu quan canvia el ritme de la llum de fora o el ritme de les tasques, pot desorientar-se", aclareix.

Una directiva europea regula el canvi d'hora amb l'objectiu d'estalviar energia, encara que diversos col·lectius socials rebutgen aquesta modificació i reclamen que Espanya mantingui l'horari que li correspon per posició geogràfica.

Des del punt de vista de la salut, aquesta variació de l'hora té un impacte "lleu" en l'organisme, encara que hi ha "una resposta individual", ja que algunes persones la porten molt bé i altres no, tal com explica el doctor Salvador Tranche, vicepresident de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SemFyc).

El canvi horari pot implicar "lleugers" trastorns en el son, els hàbits alimentaris i l'estat d'ànim, que poden augmentar el cansament, la irritabilitat o la falta de concentració, encara que aquests problemes remeten en el termini de tres o quatre dies, subratlla.

ELS NENS I LES PERSONES GRANS, ELS MÉS AFECTATS

Els nens i els avis són els grups de població més sensibles a aquestes alteracions, ja que tenen uns horaris establerts d'àpats i de son.

Els lactants poden experimentar alteracions en la seva alimentació, mentre que els nens en edat escolar poden tenir més dificultats per despertar-se.

Els més grans de 50 anys, que sovint tenen problemes per agafar el son i es desperten més aviat, poden trigar més temps a adaptar-se al nou horari.

ANAR ABANS A DORMIR

Entre altres consells per minimitzar aquests efectes, el doctor Tranche recomana anar a dormir una mica abans tres o quatre dies abans del canvi d'hora, no dormir la migdiada durant uns dies, no variar els hàbits alimentaris, practicar exercici físic moderat i evitar el consum d'alcohol.

Diversos treballs han estudiat si el canvi d'hora ha tingut relació amb un augment dels infarts de miocardi o de malalties cerebrovasculars o ha tingut algun efecte en les persones que pateixen quadros d'ansietat o depressió, però els resultats han sigut "contradictoris", precisa.

El vicepresident de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), José Polo, resta importància als "desajustos" que es produeixen en l'organisme i que estan relacionats amb la lluminositat i amb els canvis en els cicles de son i vigília.

Polo aconsella anar al metge en el cas que es produeixi alguna alteració important en el son o en l'estat d'ànim, encara que reconeix que no hi ha un increment de les consultes pel canvi d'hora.

"Hi ha gent que a la primavera es troba més eufòrica a causa de l'augment de la lluminositat, mentre que la tardor està relacionada amb la tristesa i la depressió", assegura.

EL CANVI S'HA DE FER-SE A POC A POC

Destaca la importància d'afrontar el nou horari de manera gradual i rebutja "qualsevol canvi brusc dels cicles vitals, que estan relacionats amb la lluminositat", i per això es mostra partidari d'adoptar l'hora solar. 

CONSELLS PRÀCTICS

L'Institut DKV de la Vida Saludable ha ofert una sèrie de consells preventius i pràctics per minimitzar aquestes alteracions. "El que es proposen són pautes de conductes per a aquelles persones més vulnerables i també per a la població en general, perquè ho pateixen encara que no ho notin", ha assegurat. Es recomana realitzar aquests hàbits entre quatre o cinc dies abans encara que el dia del canvi horari "són els mateixos però adaptats".

Durant els dies previs és recomanable anar a dormir una mica abans per anar adaptant-se al nou horari perquè "al canviar l'hora, si dies abans vas a dormir abans, el canvi brusc d'una hora el vas fent durant quatre dies i el cervell s'autoajusta", ha declarat el doctor.

També practicar exercici físic moderat perquè "millora els ritmes del cervell i ajuda en algunes patologies com els trastorns del son", ha assegurat el doctor Ferrán. És aconsellable no dormir migdiada durant uns dies previs perquè "si arribo a la nit amb ja hores fetes de son és més difícil agafar el son abans de temps, que és el que passa quan et canvien l'hora", assegura.

Notícies relacionades

És important anar a dormir amb l'estómac "satisfet", sense tenir gana però tampoc massa tips perquè a la nit els aliments lleugers són millors per agafar el son. Així mateix, és aconsellable no utilitzar mòbil, ordinador o tauleta abans d'anar a dormir perquè tenen massa llum i alteren les pautes del son.

ESTALVI

Es calcula que amb aquest canvi horari les llars catalanes estalviaran una mitjana de 6 euros gràcies al canvi d'hora, segons un informe de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). Però la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) ha tornat a manifestar la seva oposició al canvi d'hora, ja que, segons el seu parer, perjudica la societat alhora que defensa que continuar amb l'horari actual suposa tornar al meridià de Greenwich a un cost zero.

Temes:

Canvi d'hora