NOVA ETAPA CREATIVA

Mikel Urmeneta: "Testis, el meu toro blau, seguirà corrent els 'sanfermines"

"Al meu psiquiatre li preguntava per què a la vida hi ha gent tan grisa com els que dirigeixen ara mateix Kukuxumusu"

abertran32580128 gra135  pamplona  28 01 2016   katuki saguyaki   u160128143135

abertran32580128 gra135 pamplona 28 01 2016 katuki saguyaki u160128143135 / Jesus Diges

3
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Mikel Urmeneta crea la marca KatukiSaguyaki i deixa enrere Kukuxumusu. Expliqui's. Mikel Urmeneta s'inventa una marca amb dos amics el 1989 en què es pot expressar creativament i li posa el nom de Kukuxumusu. Els canvis societaris soferts el 2014 fan que aquesta marca no permeti que Mikel Urmeneta i el seu equip de dibuixants s'expressin creativament i lliurement. Aquest clima crea conflicte i el soci majoritari, l'exdissenyador de diaris i 'enxufat' de la CAN (Caja Navarra) Ricardo Bermejo, dissol el contracte de prestació de serveis de Mikel Urmeneta com a director creatiu de la marca i el deixa al carrer, els seus dibuixants se'n van amb ell i creen una nova marca basada en el respecte als dibuixos i a les persones: KatukiSaguyaki.

Vostè es el fill que abandona la casa paterna i a la vegada és el pare de la criatura. Jo vaig muntar una comuna amb alguns dels personatges que sortien del meu cap amb amics de carn i ossos. L'ambient era tan atractiu que no van trigar a trucar a la porta llops amb pell de be que van acabar apropiant-se de la casa i fent fora bona gent i a mi mateix, fundador de la comuna. Molts humans i tots els personatges que van sortir del meu cap m'han seguit i hem muntat un altre lloc de diversió.

¿Com defensarà els seus drets d'autor quan la marca que queda enrere la seguirà explotant? Kukuxumusu podrà seguir explotant comercialment els dibuixos que tinguin els drets d'explotació cedits, però sense violar el dret moral dels autors. Ni vull, ni m'hi puc oposar, però res més. A partir d'ara els toca demostrar que tenen capacitat de desenvolupar un estil propi i sobretot la direcció i els seus dissenyadors tenir decència creativa. Entre creatius honestos (gairebé tots) sabem molt bé on és la línia vermella.

Testis, el seu toro blau, ¿correrà més 'sanfermines'? ¡Testis va començar a córrer l''encierro' quan jo anava a l'institut! Es va començar a fer més conegut quan va aparèixer en un cartell d'autor, el que vaig presentar al concurs de cartells de les Festes de Sant Fermí del 1990, i vaig guanyar. Des d'aleshores no ha deixat de recórrer món viatjant en murals, exposicions, dedicatòries, samarretes, grafits o calces. No veig per què hauria de deixar de córrer els 'encierros'. Està en forma i encara no he pensat a jubilar-lo.

¿Quins projectes té entre mans? En aquest moment la il·lusió d'arrencar amb KatukiSaguyaki, que significa en eusquera "carn de gat, menjar de ratolí", i que tant jo com el meu equipàs de dibuixants siguem capaços de poder posar un somriure còmplice a la cara de qui vegi els nostres dibuixos en una campanya publicitària, en un logotip o en una samarreta. Després estic ficat en una productora de 360º, Opabinia Films, amb el cervell en els meus temes artístics i en un munt de projectes bastant marcians.

Vostès van ser pioners en intenet, en l''e-comerce', en els blogs, anaven avançats. ¿Amb què ens sorprendran ara? Estic bastant empalmat a compartir un microsatèl·lit personal i utilitzar-lo amb fins artístics, creatius i comercials. També amb la possibilitat de fer videoblogs immersius, té el seu puntàs.

Opabinia Films, la vida en 360 graus. Fa dos anys que experimentem amb les filmacions en 360º, interactives o immersives. En realitat virtual i en 3D. És clar que és el futur. Hem anat massa ràpid i per això estem en una posició privilegiada per treballar aquesta tecnologia en formats d'entreteniment, ficció o 'branding' per la qual recentment ja han apostat Youtube, Facebook o 'The New York Times'. Hem fet coses molt interessants amb Estopa, amb EL PERIÓDICO i ara estem en negociacions amb diferents productores. Ben aviat hi haurà una sèrie de ficció d'Opabinia Films.

Notícies relacionades

¿Què en diuen els seus amics Andreu Buenafuente i Karlos Arguiñano de la nova aventura? És més que possible que acabem fent algun projecte 360º amb l'Andreu, i és més que possible que acabem fent algun projecte 360º amb Karlos Argiñano. Per descomptat el 2016. Pel que fa a la nova marca de dibuixos, encantats que em senti lliure i salvatge.

¿I el seu psiquiatra? El meu psiquiatre s'acaba de jubilar. De debò. Ja no era el meu psiquiatre, era un gran amic a qui consultava si podia barrejar això amb allò o li preguntava per què a la vida hi ha gent tan grisa com els que dirigeixen ara mateix Kukuxumusu. Sempre tenia una resposta serena i encertada. També tinc un projecte pendent amb ell.