Secció recomanada per

LA MÚSICA PROTAGONISTA DE GOOGLE

Google ret homenatge a Adolphe Sax amb un 'doodle'

El buscador recorda el 201 aniversari del naixement del pare del saxofon

Google ha canviat la imatge del seu ’doodle’ per retre homenatge a un personatge important en la història de la música, Adolphe Sax, l’inventor del saxofon.

Google ha canviat la imatge del seu ’doodle’ per retre homenatge a un personatge important en la història de la música, Adolphe Sax, l’inventor del saxofon. / Google

2
Es llegeix en minuts

Google ha canviat la imatge del seu 'doodle' per retre homenatge a un personatge important en la història de la música, Adolphe Sax. Avui, 6 de novembre, el pare del saxofon hauria complert 201 anys i el buscador ha fet diferents capçaleres on es pot veure Sax en diferents posicions tocant el saxo.

Adolphe Sax va ser un fabricant belga d'instruments que tocava el clarinet. Sax sentia una gran obsessió per modificar-lo perquè s'aproximés als de corda i va començar a canviar algunes de les característiques en qualitat del so, i va resoldre alguns problemes acústics que tenia el clarinet. Finalment, va acabar creant el 1840 un instrument nou: el saxofon. La seva nova creació va ser batejada amb el seu cognom 'Sax' i de ‘fono’ (so), per la qual cosa saxofon en realitat significa "so de Sax".

"Millor que qualsevol altre instrument, el saxofon és susceptible de modificar el seu so per poder donar les qualitats que convinguin o de poder conservar una igualtat perfecta en tota la seva extensió. L'he fabricat de coure i en forma de con parabòlic. El saxofon té per embocadura una boqueta de canya simple. La digitació és com la de la flauta i la del clarinet. D'altra banda, s'hi poden aplicar totes les digitacions possibles" així descrivia Sax el seu propi invent.

En les primeres dècades de vida, el saxofon era usat pràcticament en exclusiva per les bandes militars, entre les quals sí que tenia una important popularitat. Fora d'aquestes bandes, el nou invent de Sax va trigar gairebé dos anys a començar a triomfar i va ser a París on els compositors van veure en aquest instrument infinitat de possibilitats i li van donar un lloc privilegiat en les seves obres. Sens dubte, una mostra de l'èxit va ser quan Héctor Berlioz va compondre el 1844, la primera obra escrita expressament per al saxofon, el sextet ‘Cant Sagrat’, que va ser interpretat per primera vegada sota la direcció del mateix compositor i l'execució del mateix Adolphe. Dos anys més tard i després d'alguns retocs per perfeccionar-lo, Adolphe va patentar el seu invent.

Adolphe Sax també va introduir millores en diferents instruments de vent i percussió i en va inventar altres, com el clarinet baix, que havia patentat el 1838. A partir del 1857, el pare del saxofon va decidir exercir la docència al Conservatori de París com a professor de saxofon.

Notícies relacionades

Tot i ser l'inventor del saxofon i del seu progressiu èxit en diferents orquestres, Sax va tenir dificultats econòmiques perquè molts fabricants no van respectar el seu patent i va tenir moltes topades amb la competència.

Però l'èxit de l'instrument va continuar, malgrat aquestes desavinences, i gairebé un segle després, durant la dècada dels anys 20, va tenir un auge considerable gràcies a l'aparició de la música jazz, un estil musical que s'ha convertit en el seu mític company. El saxofon va adquirir una categoria de mestre a partir de grans solistes com Lester Young, Charlie Parker o Colemann Hawkins. Sax va morir el 7 de febrer de 1894 deixant un gran llegat en la música.