ADAPTACIÓ ANIMAL

Un tipus de serp asiàtica obté el seu verí dels gripaus que atrapa i devora

1
Es llegeix en minuts
MADRID / EUROPA PRESS

La serp asiàticaRhabdophis tigrinus, després de devorar els gripaus que atrapa, reté i emmagatzema part de les toxines en una sèrie de glàndules del coll que utilitza per defensar-se contra els seus depredadors, segons un estudi de la Universitat Old Dominion a Norfolk (EUA). Les conclusions de la recerca es publiquen a l'edició digital de la revistaProceedings of the National Academy of Sciences(PNAS).

Tot i que els invertebrats són coneguts per retenir les toxines defensives procedents de la presa, aquesta pràctica és estranya entre els vertebrats terrestres. Els científics sospitaven que les serps no fabricaven les seves pròpies armes químiques i van provar la seva hipòtesi recollintR. tigritinusde zones en què existien i no existien gripaus i van analitzar el fluid de les glàndules de la nuca.

Sense gripaus, no hi ha verí

Els investigadors van descobrir que les serps que vivien a l'illa japonesa de Kinkazan on no habitaven gripaus, no tenien gens de bufadienòlids, els components tòxics dels gripaus.

Notícies relacionades

Els resultats van mostrar que les serps d'Ishima, on existeixen gran quantitat de gripaus, tenien alts nivells de bufadienòlids. LaR. tigrinusde Honshu, on els gripaus varien en nombre, desplegaven un ampli rang de concentracions de bufadienòlids. L'alimentació de les serps cria deR. tigrinusamb dietes riques i lliures de gripaus van confirmar aquests resultats.

A més, els investigadors van mostrar que les mares de les serps amb alts nivells de toxines podien "equipar" la seva descendència amb bufadienòlids. Aquest descobriment subratlla la importància de la dieta materna a l'hora de conferir un avantatge en la supervivència de les cries de serp deR. tigrinus.