LA PRECAMPANYA DEL 25-M

ICV-EUiA planteja les europees com "un gran plebiscit sobre la troica"

Urtasun anima a rebutjar a les urnes les polítiques d'austeritat d'organismes internacionals i dels governs central i català

Anunci de precampanya d’ICV-EUiA per a les pròximes eleccions europees. / INICIATIVA-VERDS

1
Es llegeix en minuts

ICV-EUiA es proposa explicar en la campanya de les eleccions europees que la cita amb les urnes del 25 de maig és "un gran plebiscit sobre la troica" i sobre si els ciutadans volen "continuar amb les retallades" que hi ha hagut fins ara o si aposten per un canvi. El candidat ecosocialista Ernest Urtasun defensa una política "centrada en el benestar i la democràcia" enfront de les decisions del Fons Monetari Internacional (FMI), la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE).  

Urtasun ha assenyalat el "desmantellament de l'Estat del benestar" que marca la troica, més preocupada, ha dit, per salvar els bancs que els ciutadans, i amb polítiques que sols "generen atur i desigualtat". Enfront d'aquesta posició, hi ha una alternativa: "Democràcia". Així ho ha explicat el candidat d'ICV-EUiA en la roda de premsa de presentació de la seva precampanya i així ho reflecteix el vídeo que acaba de difondre el partit, titulat '¿Democràcia o troica?'. 

"Volem explicar d'una manera molt clara com hem arribat a aquesta gravíssima situació social que viu el país amb uns índexs d'atur, de desigualtat i de pobresa absolutament asfixiants", ha assenyalat Urtasun, número 3 de la llista en què concorre amb IU.

Rajoy i Mas també

El vídeo de precampanya de la coalició mostra les cares visibles de la troica, la directora de l'FMI, Christine Lagarde; el president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i el del BCE, Mario Draghi, com els responsables de les retallades dels drets dels ciutadans. De forma irònica, apunta també al president del Govern, Mariano Rajoy, i al president de la Generalitat, Artur Mas, a qui considera "alumnes avantatjats" per l'aplicació de les seves polítiques d'austeritat.

Notícies relacionades

Urtasun ha dit que el seu partit defensarà la consulta sobiranista "com el que més", però ha volgut subratllar que una eleccions europees privoten sobre quin model d'Unió Europea (UE) volen els electors.

Futures aliances

Preguntat sobre possibles aliances per a les eleccions municipals, ha apostat per una "gran confluència" de les esquerres que es visualitzarà en converses amb forces com Nova Esquerra Catalana (NECat), liderada per l'exconseller i exmilitant del PSC Ernest Maragall, que concorre a les europees en la llista de ERC. ICV-EUiA parlarà, ha dit, "amb moltíssima gent".