El descobridor de Luis Enrique: «Es veu que els jugadors d’Espanya estan a mort amb ell»

  • Brito, el primer entrenador del de Gijón, elogia el seu treball, però adverteix sobre les limitacions de ‘la Roja’

  • Aquest és l’1x1 de la selecció d’Espanya que va guanyar Eslovàquia

El descobridor de Luis Enrique: «Es veu que els jugadors d’Espanya estan a mort amb ell»

Marcos León

3
Es llegeix en minuts

A José María Fernández de Brito no li feia falta un 5-0 per creure en l’Espanya de Luis Enrique. Brito, un dels primers entrenadors del de Gijón, defensa el seleccionador i, amb la mateixa fredor, adverteix sobre les limitacions actuals de ‘la Roja’. Ahir, mentre disfrutava amb la golejada a Eslovaquía en companyia de LA NOVA ESPANYA, feia un repàs de les seves vivències amb Lucho, del qual destaca la seva capacitat professional, però sobretot els seus valors personals: «La majoria de la gent no sap com és realment Luis Enrique». Ell, que sí que ho sap perquè manté contacte amb el tècnic des de fa 44 anys, treu una conclusió per sobre de totes després d’aquesta fase de grups: «Els jugadors estan a mort amb ell».

Brito: «Només trobo a faltar algun jugador que ja no hi pot estar, com Xavi i Iniesta»

Brito passa de refiló sobre tots els debats que han acompanyat el treball de Luis Enrique en les últimes setmanes. Per començar, la llista de convocats. «Jo als únics que trobo a faltar són a alguns que ja no poden estar-hi, com Iniesta i Xavi». Malgrat declarar-se seguidor del Reial Madrid, Brito no compra la teoria sobre l’antimadridisme de Lucho: «Em sembla normal que no hagi comptat amb Sergio Ramos perquè feia sis mesos que no jugava ni entrenava. L’únic del Madrid que podria portar és Nacho, però segur que Luis Enrique es va plantejar quina parella de centrals podria encaixar millor».

«Soc del Madrid, però és normal que no hagi comptat amb Sergio Ramos», assegura

Abans de posar-se ahir la pilota en joc, Brito ja es mostrava optimista. «Fins ara faltava un cap per dirigir el joc i ja el tenim», va dir amb referència a Busquets, que després li donaria la raó. Poc després va arribar el penal a favor d’Espanya i l’elecció de Morata com a llançador va provocar la primera discrepància de Brito amb el seu pupil: «Això no es pot decidir sobre la marxa, ha d’estar parlat d’abans».

Però ni la parada del porter eslovac ni les oportunitats malgastades a la primera mitja hora van rebaixar el seu convenciment: «Això acabarà bé perquè Eslovàquia és molt inferior». Ja avançat el segon temps destaca els mèrits d’Espanya, més enllà del contundent resultat: «Ha sigut un partit rodó perquè, a diferència dels dos anteriors, hi ha hagut molts moviments per crear espais. Aquests xavals saben fer les coses. Només necessiten el recolzament de l’afició».

«No es pot dubtar de Luis Enrique perquè té una trajectòria en equips que jugaven bé», afegeix

Notícies relacionades

I ara que l’ànima de l’Espanya futbolística sembla haver fet un tomb, Brito prefereix la prudència davant el que queda d’Eurocopa: «Dependrà dels rivals. Si ens creuem amb Alemanya o França ho tindrem molt cru». Preveu una eliminatòria igualada amb Croàcia i no té tan bon concepte d’altres seleccions etiquetades com a favorites, com Anglaterra o Bèlgica: «Tenen bons jugadors, com De Bruyne, però no m’acaben de convèncer com a equip. En aquest sentit sí que m’ha agradat molt fins ara Itàlia».

Brito té clar que la majoria de les seleccions que segueixen en competició superen a ‘la Roja’ en experiència, però no creu que això sigui una cosa definitiva: «Nosaltres hem de basar-nos en la joventut, que també pot ser important, sobretot pel físic». I cal confiar en l’home que els dirigeix: «No es pot dubtar de Luis Enrique, al marge del que passi ara a l’Eurocopa. Al darrere hi ha una trajectòria a la Roma, el Celta, el Barcelona, equips que jugaven molt bé al futbol». I ho va aconseguir, a més, de molt de mèrit: «Ha arribat fins aquí sense tenir amics, ni mecenes, s’ho ha guanyat a pols. Ha triomfat per la seva manera de ser». I així des de molt petit: «Luis Enrique adora els seus pares perquè sap el que van haver de treballar per tirar-lo endavant, a ell i al seu germà».