LA CRÒNICA

Xavi dirigeix la simfonia final

Espanya es retroba amb la seva millor versió i passa per sobre d'Itàlia

3
Es llegeix en minuts
CARLOS F. MARCOTE / Kíev

No hi ha més campiona queEspanya, la millor del món i la millor d'Europa una altra vegada quatre anys després.'La Roja' va acabar amb totes les discussions amb una pallissa sobirana a Itàlia, que va patir a la seva pell el fet que l'equip espanyol es retrobés amb la seva millor versió en el punt culminant del campionat. Ni dos assalts li va durar la selecció italiana, rendida a l'allau de talent i eficàcia que l'hi ha vingut a sobre. Cesc, Alba, Torres i Mata han traslladat al marcador la distància sideral que ha separat el campió i el subcampió.

Itàlia ha sortit a buscar a camp obert Espanya i s'ha trobat amb tot el que s'ha trobat a faltar de la selecció deDel Bosque durant tantes vegades al llarg del torneig. El conjunt dirigit pel revolucionari Prandelli ha sortit a pressionar l'equip espanyol, a complicar la seva sortida de la pilota, i ha rebut de cop les pitjors notícies. Xavi havia decidit ser tan rellevant i transcendent en la final com no havia pogut ser-ho en els episodis que hi van portar. Iniesta també s'havia llançat a exhibir el seu millor repertori amb la màxima decisió.Cesc, a enterrar d'una vegada el debat al voltant de si la seva presència com a fals nou era el més convenient i Silva a deixar malament als que havien defensat que havia de ser sacrificat per a l'ocasió en benefici d'un altre més animat.

D'aquí cap enrere, el quadrant de seguretat ha ajustat coordenades i Espanya ha començat a créixer de seguida fins a començar a assemblar-se a si mateixa, a interpretar la seva millor partitura en el moment definitiu. Els nostàlgics de la seva estètica més rutilant no han trigar a veure's complaguts al comprovar que la selecció de Del Bosque plasmava de seguida el moviment i l'alta velocitat en la circulació de la pilota que se li havia demanat per trobar la profunditat de què havia estat mancada en el seu camí cap a la final.

Acceleració

La pilota li ha corregut molt més a Espanya, els seus processos per trobar l'acceleració deguda han funcionat com mai en aquestaEurocopai Itàlia s'ha quedat clavada. El millor Xavi també ha tingut força per contribuir de forma determinant a desactivar Pirlo i 'la Roja' s'ha trobat a la seva salsa. Les ocasions davant Buffon no han trigat a aparèixer i a la tercera ha caigut el premi buscat. Ningú s'ha recordat de cap nou de veritat quan Cesc ha rebut una precisa passada interior d'Iniesta, ha aguantat Chiellini i des de la línia de fons ha passat enrere per a l'arribada de Silva, l'únic dels titulars que no milita al Barça o el Madrid, que ha rematat de cap a la xarxa com el millor especialista (m. 14). Ja havia dit Guardiola que jugar amb o sense ariet és el mateix per a Espanya, que marca qualsevol.

Ha estat el canari del City el primer a fer-ho i Itàlia ha hagut d'esperar que el conjunt espanyol es prengués un respir per provar Casillas. L'equip de Prandelli ha agafat la pilota i ha pogut arribar a l'àrea espanyola, però el porter del Madrid ha estat atent en un parell de córners, fi per agafar una pilota que buscava el cap de Balotelli i fer per neutralitzar dos durs xuts de Cassano.

Renúncia

Notícies relacionades

Fins aquí ha deixat arribar Espanya a Itàlia, que ha hagut de començar a claudicar abans del descans. L'ha portat a això Alba, un dels jugadors de l'Eurocopa. El nou lateral del Barça s'ha llançat a colonitzar a tota metxa la defensa italiana i allà ha rebut del mestre Xavi una joia a la qual ha tret encara més brillantor; s'ha plantat sol davant Buffon i l'ha batut com si haguñés estat tota la vida fent gols (m. 41).

Casillas ha evitat després del descans que Di Natale fiqués de nou els italians en el partit i la final ha quedat liquidada quan Motta, acabat de sortir, ha patit una lesió muscular i ha deixat el seu equip amb deu ja que Prandelli havia realitzat els tres canvis. Davant la renúncia italiana, el ball ha anat a més, han sortit Pedro i Torres i el davanter del Chelsea ha marcat el seu tercer gol en una altra genial passada de Xavi després de robar ell mateix la pilota (m. 84). Ha entrat Mata per fi per debutar a l'Eurocopa i ha pogut acomiadar-se amb el millor sabor de boca gràcies a un regal del seu company a l'equip londinenc, que havia rebut, és clar, de Xavi.