Una bona planificació

10 trucs per arribar a final de mes ¡i estalviant!

La mitjana d'estalvi dels espanyols és de 6,5 euros de cada 100 ingressats

Tenir al dia la revisió del cotxe pot significar més de 1.000 euros d'estalvi a l'any

kelly-sikkema-1484283-unsplash-1

kelly-sikkema-1484283-unsplash-1

4
Es llegeix en minuts
Julio Márquez

Quan arriba el final de mes, molt sovint ens sap greu no tenir prou diners per permetre’ns tot el que volem. No obstant, n’hi ha prou amb recórrer a la planificació i fer-li un volt a com gestionem els ingressos. D’aquesta forma podrem tenir uns diners extres que guardarem per quan ho necessitem en el futur. A continuació, 10 consells per a la vida quotidiana per reduir les despeses mensuals i poder estalviar:

1-Calcular un pressupost: Una bona manera de saber com estan les finances i com gestionar-les és calculant la mitjana de les despeses fixes i dels ingressos. El resultat donarà bon compte dels diners disponibles i podrem planificar amb previsió com utilitzar-lo.

2-Optimitzar la llista de la compra: prendre mesures quan anem al supermercat pot ajudar a reduir despeses. El primer pas és entrar, tenint un menú setmanal i elaborant una llista de la compra segons les necessitats. D’aquesta forma evitem la improvisació o la imitació d’altres compradors. En aquest sentit, també és aconsellable adquirir bons hàbits alimentaris, comprar fruites i verdures de temporada, i reduir el consum de carn i precuinats, que encareixen un 30% el preu de la cistella. Una xifra similar a la que, segons Tiendeo.com, aconseguim estalviar si triem aliments de marca blanca. Finalment, les promocions dels supermercats, com el dos per un, descomptes per data de caducitat o ofertes especials poden ajudar a optimitzar les finances.

3-Comparar preus: abans de comprar és important utilitzar les eines que tenim i revisar els articles i serveis en diferents portals en línia però també en botigues i supermercats. La millor opció pot permetre’ns un estalvi d’un 50% en determinats productes o, dit d’una altra manera, més de 1.000 euros per família a l’any, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuari (OCU).

4-Comprar el necessari: ¿Estem segurs que tot el que comprem és necessari? És una bona pregunta per fer-se i amb la qual poder adoptar mentalitats més pràctiques, com deixar de banda el consum excessiu. Tal com expliquen els estudis, només el 45% de les nostres compres són necessàries; la resta les provoquen la publicitat, les tècniques de venda i la percepció que alguna cosa és barata. I pot sortir molt car si al final no li donem ús.

5-No als desaprofitaments: Igual que en l’altre punt i apel·lant a la responsabilitat i consciència mediambiental, és important consumir tots els aliments que adquirim. Malgastem una mitjana del 18% del que comprem, és a dir, més de 250 euros a l’any. Cal deixar els aliments que sobren a vista a la nevera per recordar que s’han d’aprofitar.

6-El ‘tupper’: seguint amb la línia de comprar productes saludables al supermercat, preparar un menú serà més sa i també permetrà estalviar, perquè esmorzar o menjar fora és una despesa important de diners. Un cafè i un entrepà al dia poden arribar a suposar més de 50 euros mensuals i menjar fora poden ser fins a 200 euros.

7-Segona mà: les mesures sostenibles no s’acaben aquí. Igual que evitar els desaprofitaments i no comprar el que no necessitem, també hi ha la possibilitat de comprar coses de segona mà, ja sigui en mercats ambulants o en aplicacions com Wallapop. Igualment, vendre el que ja no utilitzem pot suposar-nos ingressos extres, ja que cada any llancem almenys 10 productes que podríem haver venut, i que ens podria generar un benefici de fins a 600 euros.

8-Eficiència energètica: durant la infància segurament els nostres pares s’esforçaven a inculcar-nos la necessitat d’apagar  els llums amb l’objectiu d’estalviar  i ser més eficients. Segons un estudi de l’Agència Internacional de l’Energia, no apagar del tot els aparells elèctrics ni desendollar-los genera una despesa d’un 10% a la nostra factura. Aquest petit gest pot traduir-se en més de 50 euros a l’any. D’altra banda, també poden ajudar a baixar el consum l’ús de dispositius leds i bombetes de baix consum. Quant a la despesa d’aigua, són més eficients les cisternes amb doble càrrega i els difusors d’aigua a les aixetes.

9-Una nova relació amb el cotxe: No tenir cotxe és la millor manera d’estalviar en aparcament, gasolina i manteniment. Però hi ha noves maneres de no tenir cotxe propi però continuar gastant, com amb els ‘autorèntings’. En cas de necessitar-ho, el cost de manteniment pot reduir-se si es realitzen revisions preventives, com a mínim, de manera anual i no saltar-se les intervencions recomanades pels fabricants. Tenir controlada la revisió del cotxe pot evitar una despesa de 85 euros al mes en manteniment, cosa que suposa uns 1.000 euros a l’any. A més, ara sorgeixen noves formes de mobilitat, com els cotxes compartits: a més de reduir l’empremta mediambiental, permet estalviar diners, ja que es comparteixen les despeses entre els viatgers.

Notícies relacionades

10-Internet i telefonia: Actualment, el nostre dia a dia es divideix entre el temps que passem en la vida real i a Internet, tant per motius laborals com per oci. Per optimitzar al màxim aquest temps no hi ha res millor que un bon contracte d’Internet i telefonia. Revisar totes les opcions i escollir-ne la millor poden estalviar-nos fins a un 30%, segons el portal d’estalvi Kelisto.

La planificació és una de les claus per poder estalviar.

Planificació en l’estalvi

Segons dades del Ministeri d’Hisenda (Gestha), els espanyols estalviem 6,5 euros de cada 100 ingressats. A més d’optimitzar els diners amb aquests trucs, els experts ofereixen consells basats en la disciplina per aconseguir l’objectiu de l’estalvi. Per a Carl Richards, tal com va publicar a The New York Times, el primer que cal fer és guardar el que es vol estalviar i després gastar la resta. És un consell que amplia l’economista Nicolás Litvinoff, amb la seva recomanació de descomptar el 10% dels ingressos per dedicar-los a l’estalvi. Aquesta disciplina i organització arriba al seu punt més evolucionat al Japó, on aconsegueixen grans resultats en l’estalvi amb el mètode kakeibo. No els és suficient decidir una quantitat a principis de mes, sinó que han de tenir una llibreta detallada amb tots els moviments i objectius.

Temes:

Comerç