El Tour 2026 activarà el pla de seguretat més gran a Catalunya

Una delegació oficial va estar a la sortida de Lilla per recollir informació sobre la prova. La carrera passarà l’any vinent, entre el 4 i el 6 de juliol, per més de 50 pobles catalans.

El Tour 2026 activarà el pla de seguretat més gran a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La sortida del Tour de Barcelona i el conseqüent pas per diferents carreteres catalanes, previst entre el 4 i el 6 de juliol del 2026, serà l’esdeveniment més gran en tots els nivells que mobilitzarà més municipis i forces de seguretat de Catalunya. Una delegació de 12 persones, encapçalades pels màxims responsables de l’organització del Grand Départ de l’any que ve a la capital catalana, va visitar el cap de setmana passat Lilla per de recollir informació sobre aquell terreny i veure en directe com la principal ciutat dels Alts de França va organitzar el naixement del Tour 2025.

Al capdavant de la delegació catalana a França hi havia David Escudé, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i diputat delegat d’Esports de la Diputació Barcelona –l’home que va negociar l’arribada de la ronda francesa a la capital catalana–, i Abel García, secretari d’Esports de la Generalitat. Els van acompanyar diversos càrrecs municipals i els dos màxims responsables dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que van comprovar sobre el terreny tot el dispositiu de seguretat de la ronda francesa.

El Tour 2026, en les tres etapes programades, passarà per 40 municipis de Barcelona. "Això mai havia passat, en cap mena d’esdeveniment, sigui esportiu o no", va indicar Escudé. A aquestes localitats s’afegeix la desena pobles tarragonins i gironins que travessaran els ciclistes en la segona etapa (Tarragona-Barcelona) i la tercera, que sortirà des de Granollers i abandonarà Catalunya per Puigcerdà per entrar en territori francès.

Col·laboració de la Generalitat

"Hi estem preparats. La Generalitat col·labora pressupostàriament amb l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona i ens encarregarem, entre altres coses, de la seguretat de la prova i, si és necessari, de les millores de les carreteres per on passi la prova. A més, col·laborarem en la promoció i el llegat del Tour a Catalunya", va afegir Abel García.

El Tour viatjarà a Barcelona amb 6.000 persones repartides entre treballadors i col·laboradors de la carrera, unes 4.000, i periodistes acreditats, al voltant de 2.000. Després cal sumar-hi els equips, que dormiran a Castelldefels, els patrocinadors i els turistes que s’hi acostin. "Tot i que nosaltres no hem portat el Tour a Barcelona per buscar l’arribada de turistes, sinó com a experiència per a les veïnes i veïns barcelonins", va afegir Escudé.

El dimecres 1 de juliol del 2026 arribaran els equips a Barcelona i l’endemà es farà la presentació solemne de corredors, un acte que es preveu multitudinari. "Tenim un pla a en un lloc molt especial de la ciutat, però hem de contemplar que reuneix tots els dispositius de seguretat. En cas que no, el pla b portarà la presentació d’equips a una zona emblemàtica de Barcelona", explica Escudé. A la tardor se’n farà l’anunci oficial.

"Generalitat i Ajuntament de Barcelona treballem en paral·lel perquè el Tour mostri el resplendor de Catalunya. Alhora, ja estem planificant projectes paral·lels de promoció del ciclisme. Volem que el Tour signifiqui un abans i un després en la pràctica del ciclisme a Catalunya i en la promoció del territori", avança Abel García.

La intenció és que els 40 municipis de Barcelona, Tarragona i Girona es decorin amb elements propis del Tour, com es fa a França. Per fer-ho es buscarà la implicació màxima de les alcaldesses i alcaldes dels municipis per on passi la ronda francesa. La tercera etapa, que surt de Granollers, s’està acabant de dissenyar i el recorregut no es farà públic fins a l’octubre, quan es presentarà el Tour al Palau de Congressos de París. Jaume Collboni, com a alcalde de Barcelona, serà el protagonista de l’acte i intervindrà des de l’escenari amb els màxims responsables de la ronda francesa.

Notícies relacionades

Així mateix, tant el màxim regidor de Barcelona com el conseller d’Esports, Berni Álvarez, acudiran aquest 27 de juliol als Camps Elisis francesos per seguir-ne l’última etapa d’aquest any. "Des del Tour ens han explicat que primer han d’acabar la carrera d’aquest any, però que al setembre ja comencen a treballar amb l’edició de 2026", afegeix Escudé. Tant la Vuelta com la Volta ajudaran, per la seva experiència, en l’organització.

La idea és que les instal·lacions del Tour i la sala de premsa s’ubiquin a les instal·lacions de la Fira de Barcelona, com es va fer durant la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. "Una altra tasca important serà conscienciar la gent i explicar-los amb temps recorreguts alternatius de mobilitat perquè els afecti el mínim possible en aquelles localitats per on passi el Tour", conclou Abel García.