De teloneres dels homes a estrelles del pilot

Les clàssiques han fet córrer les dones després del pas del pilot masculí, els espectadors s’han mantingut a les cunetes i han millorat les audiències televisives, cosa que ha despertat l’interès de grans patrocinadors. El ciclisme femení consolida el seu creixement.

De teloneres dels homes a estrelles del pilot
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Abans eren teloneres i avui ja són protagonistes. Les clàssiques, també en l’apartat femení, marquen la ruta a seguir a les cites de les grans rondes per etapes, que en el cas de les dones abasten una setmana. Si la Vuelta se celebra la primera setmana de maig, el Tour es disputa l’última de juliol, just quan acaba l’edició masculina com una quarta setmana de competició al marge de sexes.

Si abans les dones disputaven els Monuments de primavera abans que els homes, a l’hora de dinar, encara amb molts espectadors de camí als llocs de passada, ja ha quedat establert que elles corren després dels homes. És l’aposta del Tour de Flandes i la Lieja-Bastogne-Lieja. En els dos casos, els espectadors no s’han mogut de les cunetes i les audiències televisives s’han reforçat, sobretot a França.

Interès dels espònsors

Precisament, van ser els teleespectadors francesos els que van batre rècords durant la disputa de l’etapa reina del Tour femení 2023, quan Demi Vollering, ara gran favorita per guanyar la ronda espanyola, va rebentar la prova durant l’ascensió al Tourmalet. Més de quatre milions d’aficionats van seguir la gesta de la neerlandesa per televisió.

Això va animar els patrocinadors. Ja hi havia, però, organitzadors, com els del Tour de Flandes, que un any abans van decidir equiparar els premis sense distinció de sexes. Ara trobem corredores, com la mateixa Vollering, amb una fitxa anual que està per sobre del milió d’euros, tot i que cal continuar creixent.

ASO, l’empresa organitzadora del Tour, propietària de la Vuelta i responsable de carreres com per exemple la París-Roubaix, presumeix de l’encert de fer córrer les dones el dissabte previ als homes per trams de llambordes tan famosos com el Carrefour de l’Arbre, que ha provocat que molts aficionats al ciclisme es desplacin abans i contactin amb les pedres de la famosa carrera per no perdre’s gestes com la de Pauline Férrand-Prevot, que estarà present també a la Vuelta i campiona olímpica de ciclisme de muntanya, una de les grans estrelles femenines.

"Cada vegada veiem un nombre més important de corredores disputant una carrera com la Vuelta, cosa que evidencia que el grup femení va guanyant en qualitat. En aquesta tercera edició de la nostra carrera, pel recorregut, hem mirat de mantenir la incògnita de la guanyadora fins a l’última etapa", explica Dori Ruano, excorredora professional i ambaixadora de la Vuelta.

La ronda espanyola, després de les dues etapes barcelonines, se n’anirà cap a Aragó (finals d’etapa a Osca i Borja), Castella i Lleó (etapa de muntanya a les burgaleses Lagunas de Neila i un altre final a la localitat de Baltanás, a Palència) i Astúries (la prova s’acaba el dissabte 10 de maig al cim de Cotobello).

La Vuelta que neix diumenge a Barcelona es disputa després de la gran imatge oferta per les dones a les clàssiques primaverals. "A diferència dels homes, els teleespectadors veuen en les carreres d’un dia que les dones no es guarden res per al final, per la qual cosa s’anima el seguiment d’aquestes proves", indica Javier Guillén, director general de la Vuelta.

És per això que el ciclisme femení continua creixent, tot i que queda molt camí per recórrer: "Nosaltres vam començar l’any passat amb tres etapes, que mantenim ara al juny, tot i que l’objectiu és passar en un futur no molt llunyà a quatre i després a cinc dies de competició", adverteix Rubèn Peris, president de la Volta. La ronda catalana femenina es correrà entre el 6 i 8 de juny. Hi haurà finals d’etapa a Reus, Coll de Pal i Barcelona.

A Teledeporte i Eurosport

Notícies relacionades

La Vuelta serà retransmesa diàriament per Teleesport i Eurosport. "Mirem de dotar la prova amb els mateixos mitjans que la carrera masculina. Ara del que es tracta és que cada vegada surtin estructures més fortes i millors corredores espanyoles perquè s’adonin de l’espectacle que dona el ciclisme femení", afegeix Guillén.

Així, pels carrers de Barcelona es veuran dones vestint els mateixos mallots que recreen el ciclisme masculí com els de Movistar, Lidl-Trek, Pícnic, Visma, UAE, Uno X, Arkéa, Cofidis, EF, Lotto i AG Soudal.