Futbol
Les mundialistes se sinceren a ‘#SeAcabó’, que emet Netflix
Aquest documental recull els testimonis d’algunes de les protagonistes dels moments més convulsos del futbol femení espanyol arran del cas Rubiales.
Els 95 minuts que dura el documental #SeAcabó: Diario de las campeonas (Netflix, dirigit per Joanna Pardos), estrenat ahir, és una demostració de força i sacrifici. De com les campiones del món i les que van lluitar abans van rebentar els murs que volien contenir-les. Del que va passar després de l’Eurocopa del 2022, les 15, el Mundial i el que va venir després. Les futbolistes prenen la paraula i tornen a explicar tot el que va passar, com les van tractar i com van viure des de dins uns mesos que han canviat la història de l’esport per sempre.
Jenni Hermoso, Alexia Putellas, Irene Paredes, Aitana Bonmatí, Olga Carmona, Teresa Abelleira, Ivana Andrés, Laia Codina, Sandra Paños i Lola Gallardo s’asseuen davant la càmera per explicar com van viure tots aquells moments durs que van comportar un moviment social que ha transformat la Federació Espanyola de Futbol i van posar la primera pedra per acabar amb un sistema masclista que les menyspreava.
"Ens el van robar"
Notícies relacionades"El Mundial s’ha diluït", diu Aitana Bonmatí. "Ens van entelar el que vam fer. Ens el van robar", afirma Ivana Andrés. Una després de l’altra posen sobre la taula escenes inversemblants i recorden els moments que les van portar a ser campiones del món. En aquest documental també hi apareix Vero Voquete, que aporta una perspectiva històrica i de context de com es van viure els anys anteriors. Des de com es va gestar el correu que van enviar 15 futbolistes que no volien ser seleccionables després del que va passar a l’Eurocopa i durant anys de menyspreus. Les reunions i trucades amb Rubiales per demanar canvis perquè se les tractava com a nenes consentides, les faltes de respecte de Jorge Vilda i el testimoni de cada una d’elles sobre el que va passar en la celebració del Mundial, amb el petó no consentit del ja expresident Rubiales a Jenni Hermoso.
Per a aquells que encara continuen demanant respostes i arguments, aquests 95 minuts de documental els confrontaran amb la realitat que no han volgut veure. Per exemple, es parla de la reunió dels mesos previs al comunicat de les 15. Les que van callar, les que no van voler prioritzar el benestar global per sobre de la participació. I, amb un vestidor dividit, va arribar el comunicat de 15 futbolistes de la selecció que demanaven no ser convocades. Les tres capitanes també es van unir a la demanda. Finalment, el camí cap al Mundial i tot el que va passar després. Les pressions i amenaces fins que va néixer #SeAcabó, un moviment que ho ha canviat tot.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Nou èxit per a ‘La fugida’
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Aclariment en directe Gemma Nierga reconeix la mentida d'una convidada de '59 segons' que té un passat pertorbador a Telecinco: "No era veritat"