El renaixement de l’esperit del voluntariat dels Jocs
Barcelona bat el rècord de voluntaris de la Copa Amèrica en els seus 173 anys d’història, amb 2.100 persones que recolzaran l’organització, el quàdruple del nombre habitual. Si en anys anteriors es mobilitzaven sobretot seguidors dels equips participants, aquesta vegada la majoria són aliens a la competició.
Als equips que competeixen a la Copa Amèrica de vela se suma un altre més, format per ni més ni menys que 2.100 persones. És el Team B –on la B rendeix homenatge a Barcelona– que reuneix tots els voluntaris que col·laboren desinteressadament perquè l’esdeveniment sigui tot un èxit. Se’ls identificarà fàcilment per les seves samarretes color verd turquesa. L’equip de persones voluntàries de la Copa Amèrica de vela de Barcelona serà el més nombrós fins a la data en 173 anys d’aquesta llegendària competició, quadruplicant el número habitual.
El perfil dels voluntaris també és molt diferent del d’anteriors edicions, quan es mobilitzaven únicament els seguidors dels equips participants. En aquesta ocasió, la majoria és aliena a la competició. No conèixer-la no ha sigut una barrera: "Quan vam obrir inscripcions, de seguida vam veure que aniria bé", explica el responsable del programa de voluntariat d’America’s Cup Event (ACE), Xavi Prat. En 48 hores es va sobrepassar el nombre de places, i al tancament, se’n van rebre fins a 7.000.
"L’assistència a les formacions ha sigut el principal criteri de selecció", indica Prat. Del total, el 80% són voluntaris locals i el 20% corresponen principalment a països participants. La competició dura dos mesos, de manera que els voluntaris, que fan torns de matí o tarda, es rellevaran cada 10 dies. Al centre de coordinació de voluntariat al World Trade Center tenen cantina i taquilles per canviar-se de roba i deixar les seves coses. A l’entrada destaquen tots els seus noms a la paret, com a mostra d’agraïment.
Estudiants i jubilats
Entre els locals, destaquen dos perfils: els estudiants, molts d’ells relacionats amb el sector de la comunicació i també amb l’àmbit esportiu; i un ampli col·lectiu de persones que, malgrat ja haver-se jubilat, és molt actiu. "Són els més nombrosos. Es tracta de persones molt vinculades amb la ciutat i que no se’n perden ni una. Participar els aporta una gran gratificació", detalla el coordinador. Així mateix, hi ha els amants de la vela procedents de tot el territori català.
L’objectiu de convertir la de Barcelona en la Copa Amèrica més popular de la història ha requerit un gran desplegament de voluntaris en els grans espais que s’han obert al públic, en especial al llarg del Race Village del Moll de la Fusta i en les zones habilitades amb pantalles gegants a Bogatell i la plaça del Mar.
Considerats punt de connexió entre l’esdeveniment i la ciutadania, "les persones voluntàries transmeten el seu sentir i la il·lusió entre els seus amics, familiars... D’aquesta manera, també l’estem donant a conèixer", remarca Prat.
El responsable de programa de voluntariat a la Copa Amèrica de vela explica que la seva mare va ser formadora de voluntaris en els Jocs Olímpics. Ara és ell qui lidera un projecte que ha mobilitzat més de dos milers de persones.
Guillem Casas, estudiant d’enginyeria industrial, estarà rebent convidats a la zona d’hospitalitat de l’organització. "El meu pare va ser voluntari als Jocs Olímpics de Barcelona, i em va animar a apuntar-me, em va dir que m’agradaria", explica animat per poder viure l’experiència.
De París a Barcelona
A la fan zone de Bogatell hi haurà Núria Salas, tècnica de projectes urbanístics de 57 anys. Parla anglès, francès, portuguès i italià, per la qual cosa el seu lloc serà informar els visitants de fora del país. Practicant de vela des dels 7 anys, va ser voluntària a Barcelona 92 i ha acudit també a la cita olímpica de París aquest estiu, on ha ocupat un lloc de suport en hoquei i waterpolo. "Gasto dies de vacances", somriu. "Barcelona, la vela i el mar són la meva passió, participar en la Copa Amèrica és per mi una gran experiència vital", no dubta a dir, il·lusionada.
Notícies relacionadesLina Saavedra, de l’Ametlla del Vallès, també es mostra il·lusionada amb la seva posició al Race Village per informar els visitants i recolzar l’organització. Des que es va apuntar com a voluntària, ha participat en les diverses trobades de formació.
Dalsy McDonnell, de 29 anys, ha acudit a Barcelona com a voluntària des de la ciutat de Liverpool. Navega des de petita i treballa en una empresa relacionada amb el sector nàutic a la seva ciutat. "Vaig veure un anunci a LinkedIn en què demanaven voluntaris", explica Dalsy, il·lusionada amb l’experiència de viure aquesta gran competició marítima. La seva motivació és "conèixer els equips, la gent i ser part d’aquest esdeveniment", explica la jove. Visitant assídua de la ciutat, considera Barcelona "una localització ideal" per celebrar la Copa Amèrica de vela.
- A BCN li queden sis grans vies asfaltades per «humanitzar»
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher
- Apunt Del miracle al cagòmetre
- Catalunya té en marxa projectes urbanístics en zones inundables
- Doble acció judicial Ofensiva veïnal per desallotjar una ocupació delictiva a Gràcia
- Aitana ofereix a l’afició del Johan la seva Pilota d’Or
- EL MUNDIAL DE PÀDEL Espanya revalida el títol femení però es queda sense doblet
- FÓRMULA 1 La forta pluja obliga a ajornar per avui la classificació del GP del Brasil
- La recta final del Mundial Bagnaia, un bicampió en dificultats
- EL PARTIT DE MONTILIVI El Girona respira alleujat després de sumar un triomf complicat