Dues llegendes en la marató
Última cita de Kipchoge i Bekele
El corredor kenyà, de 39 anys, i el d’Etiòpia, de 42, esgoten les seves reserves per a la que serà demà (8.00 hores) una de les grans proves atlètiques. Un retrobament de dos maratonians rocosos que afronten els metres finals de les seves carreres amb l’ànima perquè ja gairebé no els queden cames.
beleke-kipchoge
Eliud Kipchoge i Kenenisa Bekele són els Rudy Fernández i Rafa Nadal de Kenya i Etiòpia. Dos campions que aspiren a ser eterns, que es resisteixen a llançar la tovallola, però l’edat i, en aquest cas, els quilòmetres no perdonen. Kipchoge (39 anys) i Kenenisa Bekele (42) esgoten les seves reserves en la que sembla l’última cita a París. Un retrobament de dos maratonians rocosos que afronten els 195 metres finals de la seva carrera esportiva amb l’ànima perquè ja gairebé no els queden cames. El seu improbable èxit a la meta dels Invàlids els col·locaria a l’àtic de l’Olimp. La hipotètica tercera medalla d’or en marató per a Kipchoge o el primer metall olímpic per a l’etíop avalarien els pronòstics que apunten a un duel incomparable.
Última cita de Kipchoge i Bekele /
Sigui quin sigui el resultat, a Kipchoge i Bekele sempre els quedarà París. La seva primera cita compleix ja més de 20 anys, des que França va acollir a Saint-Denis el Mundial en pista del 2003. L’atleta kenyà ja era plusmarquista mundial júnior de 5.000 metres, amb un registre per sota dels 13 minuts, extraordinari per a un corredor de 18 anys. Ningú va reparar en ell abans de la final de 5.000 metres en la qual intel·ligentment va evitar els brutals canvis de ritme dels favorits, Hixam El Guerrouj i Kenenisa Bekele, a qui va executar en l’última volta amb les cames i el cap d’un juvenil sense complexos. Dues dècades més tard es tornen a veure a la línia de sortida de la marató olímpica, la carrera en la qual s’experimenta la vida segons Zátopek.
Última cita de Kipchoge i Bekele /
Bekele va ser el successor del somrient Haile Gebrselassie, a qui va desposseir de tots els seu rècords en pista i en marató. Quatre metalls olímpics, tres ors i una plata, més set ors en pista i un bronze avalen la seva enorme qualitat.
Kipchoge va anotar dos metalls olímpics i tres medalles mundialistes en pista, fins que, vorejant els 30 anys d’edat, va ser conscient que la seva última volta ja no era tan letal. Va decidir llavors provar amb l’asfalt. Va guanyar dues vegades consecutives la mitja marató de Barcelona amb rècord el 2013 i dos mesos més tard va debutar en la marató completa amb 2.05 i victòria a Hamburg. Aleshores va ampliar la seva llegenda al guanyar 11 majors i dos ors olímpics, a Rio i a Tòquio.
A Viena, el 2017, es va convertir extraoficialment en el primer bípede humà a córrer una marató en menys de dues hores. A continuació, es va anotar dues plusmarques mundials oficials a Berlín, l’últim rècord superat pel malaguanyat Kevin Kiptum a Chicago el 2023 (2.00.35), mort en un accident de trànsit.
El buit de Bolt
Notícies relacionadesBekele va debutar amb 32 anys i amb èxit en els 42,195 quilòmetres guanyant la marató de París fa ara una dècada. Cinc anys després (2019) va intentar superar el rècord de Kipchoge, també a Berlín, però li van faltar tres segons per aconseguir-ho. Fa un any a València va obtenir la seva qualificació olímpica amb un discret quart lloc i un registre de 2.04 hores que li va aportar una plusmarca de consolació, la de més grans de 40 anys, però lluny de la màxima exigència que se li suposa a uns Jocs Olímpics.
Kipchoge, fill d’una mestra i anomenat el Filòsof, ha omplert en certa mesura el buit de popularitat que va deixar la retirada d’Usain Bolt. Curiosament, el més resistent va substituir el més veloç, una paradoxa alimentada amb dos caràcters oposats: de la festejada exuberància del jamaicà a l’exemplar humilitat del net d’un pastor kalenjín convertit en una de les grans icones d’un fenomen global anomenat running.
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- De la bona ‘vibra’ al català
- Localitzacions de cine ‘Estación Rocafort’, més enllà de BCN