ESCÀNDOL EN EL FUTBOL ESPANYOL

Piqué, imputat per la Supercopa

La interlocutòria revela que Kosmos hauria cobrat per comissions 40 milions en 10 anys

La jutge Delia Rodrigo atribueix a l’exjugador del Barça la condició d’investigat en el cas per les comissions que va cobrar per portar la competició a l’Aràbia Saudita. La interlocutòria també confirma la imputació formal de Pedro Rocha.

Piqué, imputat per la Supercopa
4
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Sergio R. Viñas

La jutge que investiga el cas Supercopa, Delia Rodrigo, ha acordat atribuir a l’exjugador del FC Barcelona Gerard Piqué la condició d’investigat per les comissions que va cobrar per portar la competició espanyola a l’Aràbia Saudita, segons especifica una interlocutòria de 30 de maig. Piqué se suma així a una llarga llista d’investigats que inclou l’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales, gran part del seu nucli de confiança en l’organisme federatiu i també el que va ser el seu vicepresident i és ara el seu successor en el càrrec, Pedro Rocha.

La jutge destaca en la seva interlocutòria que en els contractes entre la Federació Espanyola i l’Aràbia Saudita "es va incloure, a més, una clàusula que es va denominar essencial, per la que la RFEF mirava de garantir el pagament de la comissió de 4 milions d’euros anuals en favor de Kosmos [l’empresa de Gerard Piqué], encara que aquesta empresa formalment seria la comissionista de SELA" l’empresa pública saudita a través de la qual es va articular l’acord per portar la Supercopa a aquell país. L’any 2020 es va disputar la primera edició del torneig en territori saudita.

Jugador en actiu

La interlocutòria també destaca que Piqué era, en aquells moments, entre el setembre del 2019 i el desembre del 2020, jugador en actiu del Barça i que l’equip blaugrana era un dels equips participants a la Supercopa. També, que el compliment total de l’acord hauria reportat a l’empresa de Piqué un import total de 40 milions d’euros en els 10 anys de vigència.

La interlocutòria també confirma la imputació formal de l’actual president de la RFEF, Pedro Rocha, després que la jutge li comuniqués in voce aquesta condició durant la seva declaració com a testimoni. La jutge assenyala que era vicepresident de l’àrea econòmica quan es van cometre aquests presumptes delictes. "Per raó del seu càrrec li hauria correspost, si no la intervenció directa en la contractació amb l’Aràbia Saudita, d’11 de setembre del 2019, sí la que correspondria, segons la normativa interna federativa de procediment econòmic, a la intervenció de la comissió econòmica que presidia (des del 15 d’octubre del 2020) respecte de les addendes a aquell contracte que es van firmar en data 29 de desembre del 2020", assenyala l’escrit. És a dir, la jutge interpreta que, almenys, Rocha no va exercir les funcions que tenia encomanades mentre s’estava cometent un presumpte delicte.

I ho argumenta així: "No obstant, es va abstenir, pel que sembla, tant de convocar la Comissió Econòmica per analitzar les esmentades pròrrogues i afegits al contracte d’11 de setembre del 2019, com, per al cas de no haver sigut informat a temps o d’haver-se-l’hi ocultat, reclamar l’expedient a posteriori atès el càrrec que exercia. El mateix cal dir respecte a la seva actuació –o l’omissió d’aquesta– quant a les obres de l’estadi de la Cartuja de Sevilla".

Sobre aquest últim apartat, la jutge també ha decidit atorgar la condició d’investigada a la mercantil Gruconsa, l’empresa adjudicatària de les obres per a la reforma de l’estadi sevillà per a la disputa de l’Eurocopa del 2021. "Es pot establir que durant el període de mandat del senyor Rubiales, la Federació ha contractat els serveis de la mercantil Gruconsa per a les obres de la RFEF i altres de vinculades presumptament a canvi que la constructora fes pagaments a la societat Dismatec", assenyala la interlocutòria. Els tres adminstradors de Gruconsa, Francisco i Jonathan Oliva i María Dolores Zafra, també hi figuren com a imputats, així com Ángel González Segura. També Belén Jiménez i José Antonio Carranza, acusats de presentar pressupostos falsos a la RFEF per afavorir l’adjudicació d’obres a Gruconsa.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la interlocutòria recull que ostenten la condició d’investigats els extreballadors de la RFEF José Javier Jiménez, Pedro González Segura i Miguel Ángel García Silvero; l’excomissionat extern de la RFEF Tomás González Cueto (tot i que no el seu soci, Ramón Caravaca); Javier Martín Alcaide ‘Nene’, amic de Rubiales, i la seva dona, Purificación Rufino, i el presumpte correu de tots dos rumb a la República Dominicana, Israel Dorado.

Tebas: «Això no ha acabat encara»

«No sé quantes denúncies vaig posar en el Consell Superior d’Esports per explicar que en la federació hi havia una organització criminal. Arribaran més coses, això no ha acabat encara». Javier Tebas, el president de LaLiga, va reaccionar així davant la imputació a Gerard Piqué. «Vist el procés en el qual he estat com a acusació particular, semblava el més lògic. Si l’expresident Rubiales ja estava com a investigat, semblava normal que Piqué també ho estigués», va dir Tebas, que va presentar «fins a cinc o sis denúncies» contra l’expresident. «No era normal el que passava», va afegir el màxim responsable de LaLiga. «No em sorprèn, però no perquè sigui Gerard Piqué o no, sinó per tot el que passava en la federació», va insistir.