Laporta aguanta Xavi fins al 2025

Durant unes hores, el tècnic estava fora. Però en un inesperat gir, el Barça en va ratificar ahir la continuïtat. Va dir al gener que se n’anava, però a l’abril va pensar a quedar-se. I el president va acceptar el seu desig.

Xavi, técnico del Barça, en una rueda de prensa.

Xavi, técnico del Barça, en una rueda de prensa. / Alberto Estévez / Efe

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una surrealista i caòtica tarda, digna del vell Barça nuñista (amb periodistes fent guàrdia a la seu de les reunions), Joan Laporta va segellar ahir la continuïtat de Xavi fins al 2025 en una cimera que es va celebrar al seu domicili particular. Caòtica perquè l’entrenador estava fora del club durant algunes hores, tal com desitjaven certs sectors de la directiva, però, al final, es va quedar gràcies a la decisiva intervenció d’Alejandro Echevarría, que no té cap càrrec a l’entitat, però sí una influència cada vegada més gran. I surrealista perquè el president, que tenia planejat un recanvi de fora, al marge de la via Márquez, se’n va desdir a l’últim moment per avalar Xavi, l’únic tècnic que s’ha acomiadat a si mateix en la història contemporània del Barça.

Va anunciar al gener que se n’anava perquè era "cruel" exercir d’entrenador del Barça. Però després, coincidint amb la recuperació de l’equip que no es va concretar en cap títol, va entendre que hi havia arguments per continuar en el càrrec. Quan va dir que marxava ("tots estem més tranquils al saber que tinc data de caducitat i ¡jo també!", va argumentar no fa ni dues setmanes), renunciava al salari de l’any de contracte que li quedava. I això també ha sigut un factor determinant a l’hora de madurar el canvi de decisió, unit a la possibilitat de pilotar aquesta generació de joves que va impulsar.

Els cinc del 27 de gener

Un canvi acceptat pel club, que havia treballat en la recerca d’altres entrenadors des del mes de gener passat, tot i que la terna es reduïa a Rafa Márquez i Hansi Flick, el primer nom que va sorgir. Però tot es va accelerar un dimecres que va emparentar el Barça amb els temps de Núñez. Abans, les negociacions es feien al despatx professional del llavors president (1978-2000), situat al carrer d’Urgell. Ara, tot va passar al domicili particular de Laporta, ubicat a la zona alta de Barcelona. Tot i que, en realitat, va començar a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Allà s’havien citat Xavi, que havia donat el dia lliure a la plantilla, amb Deco, director esportiu i el seu cap directe. Poc més d’una hora de reunió i després, cada un per separat, van abandonar el recinte per trobar-se a casa del president. Allà ja hi havia Rafa Yuste, vicepresident esportiu, i Alejandro Echevarría. O sigui, tornaven a coincidir les mateixes cinc persones que van ser al vestidor de Montjuïc quan l’entrenador va anunciar que se n’anava perquè era necessari "un canvi de dinàmica" al club, amb l’objectiu d’alliberar els jugadors.

En aquesta cita, que es va allargar fins al sopar, amb l’arribada de manera esglaonada dels altres tres membres de la comissió esportiva que faltaven (Joan Soler, Bojan Krkic i Enric Masip). Tots ells citats de forma urgent per assistir a la primera gran cimera en què es va celebrar la notícia i es dissenyava la planificació esportiva de la temporada vinent. Tot i que un sector de la junta, que es va reunir també ahir, va pensar que eren les hores finals de Xavi. Van errar tots.

Viure al dia

Notícies relacionades

Van errar tots perquè en un improvisat exercici de supervivència Laporta va renunciar a un dels seus principis bàsics. "Perdre al Barça porta conseqüències", solia dir el president. Però no ha sigut així. L’equip ha tancat el curs en blanc després de deixar-se la Supercopa amb el Madrid (4-1 a Riad), la Copa amb l’Athletic (4-2 a San Mamés), la Champions amb el PSG (1-4 a Montjuïc) i la Lliga amb el Madrid (3-2 al Bernabéu). I tres dies més tard d’acomiadar-se de tot, Laporta avalava Xavi perquè les opcions que tenia al seu voltant no el satisfeien.

I el tècnic que va dimitir al gener per anar-se’n al juny seguirà, no obstant, una temporada més i completarà una trama mai vista al club, obviant aquest entorn "tòxic" que li feia, segons ell, la vida impossible. Xavi volia continuar. I se surt amb la seva en un caòtic Barça que viu al dia, improvisant sense parar.

Temes:

Montjuïc PSG