Raphinha, al quadrat

«Va ser la millor nit de la meva carrera», va confessar el brasiler després dels seus dos gols al PSG. El primer el va celebrar amb la llengua fora per recordar Neymar, i el segon, ballant com Ronaldinho.

Raphinha, al quadrat

MARCOS LÓPEZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Ho tenia preparat. I l’hi havia dit a Natalia Rodrigues, la seva dona. Si marcava algun gol a París volia celebrar-ho a l’estil Neymar, una de les seves referències futbolístiques, un d’aquests jugadors que volia imitar quan era un nen. Però després, al veure el rostre de Ronaldinho al marcador del Parc dels Prínceps, l’altre ídol seu, va pensar que havia de ser la seva nit. I ho va ser. Va ser, sense cap dubte, la millor nit de Raphinha al Barça, un brasiler singular.

Com que va aconseguir dos gols al triomf (2-3), va poder complaure’ls tots dos. Al primer, que va anotar amb la dreta, va treure la llengua neymariana just davant dels ultres del PSG, que tant havien denigrat el seu ídol. Al segon, amb l’exterior de la seva bota esquerra, ple de precisió i delicadesa després d’un màgic passi de Pedri, va ballar al costat del banderí de córner com si fos Ronnie, nascuts tots dos a Porto Alegre. Raphinha tenia 6 anys quan el somriure de Ronaldinho va despertar el depressiu Camp Nou.

El millor del partit

"Jo estava escalfant i vaig veure a la pantalla que Ronaldinho era al camp i vaig anar a buscar-lo per saludar-lo", va revelar Raphinha en una entrevista amb TNT del Brasil mentre sostenia el trofeu de millor jugador del PSG-Barça a la mà esquerra. "¿Bonic, oi? Faltava a la meva col·lecció, en falten alguns. Però aquest el buscava des de fa temps". I el va abraçar a París, ciutat on Ronaldinho va obrir la porta d’Europa abans d’activar el cercle virtuós de Laporta al seu primer mandat. "Li tinc un afecte enorme per la proximitat que té amb la gent. Vaig voler fer-li una abraçada", va confessar Raphinha després de saludar Ronnie. Durant aquests mesos inicials ha suportat el pes de ser el fitxatge més car de Laporta en el seu segon mandat: 58 milions més 7 en variables va pagar el Barça al Leeds. Era quan Raphinha tenia Deco d’agent. I ara Deco és director esportiu del Barça. Al seu primer curs va anotar 10 gols i 12 assistències en 50 partits. Ara, suma 8 i 10 assistències en 30 partits.

Feliç atacant l’espai

A París, la ciutat on Neymar mai va ser feliç, penedint-se des del primer dia en què va arribar per haver permés que el PSG executés aquella clàusula de 222 milions d’euros (estiu 2017), Raphinha va arribar al seu particular paradís. "Ha sigut la millor nit de la meva carrera. ¿La celebració de Neymar? Ja havia avisat la meva dona que si marcava aquí així ho faria. I era un homenatge a ell", va revelar el davanter, que no havia marcat a la Champions. I al PSG li’n va fer dos just quan Europa només mirava Mbappé o Lamine Yamal, aquest nen de 16 anys que li va treure el seu lloc a la banda dreta. Expulsat del seu racó tampoc tenia lloc a l’esquerra, eclipsat per João Félix.

Però el Xavi més creatiu des que va anunciar que marxava al gener, va dibuixar a Raphinha un espai nou: part superior esquerra del quadrat. "És un dels millors del món atacant l’espai", va explicar ahir Xavi, elogiant la seva capacitat per atalaiar paisatges buits a l’esquena de la defensa.

Notícies relacionades

Pedri: "Et donaré la pilota així"

Així va arribar, per exemple, el 2-2 després d’una llaminadura de Pedri. "El graciós és que a l’entrenament de dos dies abans jo vaig fer aquest moviment i Pedri no em va passar la pilota. I llavors jo vaig anar a preguntar-li per què i Pedri em va respondre: ‘No et preocupis, a l’entrenament no ho he fet, però al partit ja et donaré una pilota així". Dit i fet. Passi majestuós, "gol de barret", com el va qualificar després Luis Enrique, i Neymar, que va celebrar amb emoticones aquest gest, i Ronaldinho, feliços tots dos. Cadascun amb el festeig especial de Raphinha, aquest brasiler que no regateja com ells. Ni té la seva fantasia. Però després de buscar el seu espai, el quadrat de Xavi l’hi ha donat.

Temes:

Raphinha PSG