Esquí

"Qualsevol error pot fer-te miques"

Marta Visa va tenir el 2022 un terrible accident en una competició de quilòmetre llançat quan va perdre el control dels seus esquís a 160 km/h

i va impactar contra la xarxa. Dos anys després ha arribat als 214 km/h.

"Qualsevol error pot fer-te miques"

BEGOÑA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

Fa un parell de setmanes, l’esquiadora catalana Marta Visa (Bellver de Cerdanya, 1981) va baixar la pista Chabrieére de Vars (França) a 214 quilòmetres per hora. Va batre el seu propi rècord i es va classificar cinquena a la Copa del Món de quilòmetre llançat. "Sents com quan treus la mà per la finestreta del cotxe, que el vent et fa enrere, però a tot el cos", explica.

Fa cinc anys, Visa va descobrir la disciplina per casualitat. "Formava part de l’equip nacional de sots i Robert Puente [coordinador de la RFEDI] i Ricardo Adarraga [l’esquiador espanyol més ràpid] em van contactar", explica. "No sabia res d’aquesta disciplina, però em van demanar ajuda perquè faltaven dones que la practiquessin i volien homologar la pista de Formigal per a un campionat d’Espanya", recorda. Des d’aleshores no ha deixat de batre rècords.

"Costa molt aconseguir que hi hagi base. Continuo sent l’única, tot i que puntualment hi ha alguna altra noia. Quan se n’anima alguna que és més jove, al ser un esport de risc, moltes vegades els pares es fan enrere", comenta. A diferència d’altres disciplines d’esquí, en quilòmetre llançat, els seus practicants vesteixen vestits de làtex aerodinàmics, porten alerons, un casc que sembla alienígena i descendeixen amb esquís de 2,5 metres i gairebé 15 quilos de pes per poder agafar la màxima velocitat. "A la roba de descens tradicional passa l’aire i això fa perdre velocitat. El nostre vestit de làtex és completament aerodinàmic, però si toques neu, agafa una velocitat que és impossible de parar, i és molt perillós en cas de caiguda perquè causa cremades de segon i tercer grau", explica.

Error de principiant

Notícies relacionades

Els alerons els dissenya cada equip i posteriorment es posen a prova al túnel del vent per comprovar la seva eficàcia o fer modificacions: "Els meus són amb forma d’ala d’avió. Si no portéssim alerons, l’aire, al passar per darrere del panxell faria turbulències i a aquestes velocitats qualsevol petit moviment pot desestabilitzar".

Sap bé del que parla. El 2022, Visa va tenir un terrible accident quan va perdre el control dels seus esquís a 160 km/h i va impactar violentament contra la xarxa. Es va seccionar l’artèria braquial del braç, es va arrencar el pectoral i es va trencar l’omòplat. "Fins aquest any no vaig recuperar la confiança. Aquell dia vaig cometre un error de principiant. Em vaig confiar, vaig voler frenar abans de temps i vaig perdre el control", explica. "En aquest esport, la confiança en tu mateixa és essencial. Una vegada et donen llum verda per tirar-te per la pista, no hi ha escapatòria, no pots abandonar a mitjana baixada i qualsevol error pot fer-te miques. Una vegada saltes has d’arribar fins al final", adverteix..

Temes:

Esquí Espanyol