ciclisme

Roglic colpeja primer i guanya la contrarellotge de la Itzulia

L’eslovè va avantatjar Evenepoel en 11 segons i Vingegaard en 15 en una etapa inicial en què el millor espanyol va ser Ayuso, que en va cedir 16.

Roglic colpeja primer i guanya la contrarellotge de la Itzulia

sergi lópez-egea

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Qui colpeja primer agafa avantatge, encara que ho faci amb certa sorpresa. A cegues, amb la televisió connectant mentre actuaven els teloners i amb els tres artistes principals a la dutxa –Primoz Roglic, Remco Evenepoel i Jonas Vingegaard, per ordre de classificació–, es va estrenar la Itzulia 2024, l’única carrera que reunirà aquests tres divos del ciclisme mundial abans que el Tour els ajunti l’1 de juliol a la sortida de Florència.

Roglic va trucar a la porta perquè l’obrissin de bat a bat després d’haver estat en posició incerta durant la París-Niça, on va estrenar la temporada, de forma tan irregular com impròpia en ell. Va tocar el timbre de la Itzulia amb tanta força que no li va importar l’error d’agafar la desviació de cotxes en comptes d’enfilar la línia d’arribada però, tot i així, va guanyar la primera etapa de la ronda basca.

Fa 30 anys, José Miguel Echávarri sempre repetia que en la primera etapa d’una carrera si hi havia contrarellotge l’aspirant que la volia guanyar, en aquella època Miguel Induráin, havia de demostrar a la resta que era el més fort, encara que tragués un segon de diferència perquè era un temps d’or i brillants. I és el que va fer Roglic davant Evenepoel i Vingegaard.

Va actuar de forma semblant el 2023, a la Volta, quan li va guanyar a Evenepoel la primera etapa i per iniciar tots dos un duel estel·lar que va acabar decantant-se del costat de l’eslovè. A Irun, sortida i arribada de la contrarellotge, de 10 quilòmetres, Roglic va avantatjar en 11 segons Evenepoel i en 15 Vingegaard, amb Juan Ayuso a només 16 segons de diferència i amb tot el traçat de la Itzulia per davant, amb petites i dures pujades, amb territori trampa i amb l’última etapa, a Eibar, la jornada reina.

Caiguda i badada

Si hi havia, per tant, algun dubte sobre l’estat de forma de Roglic va quedar dissipat des de la primera pedalada. És veritat que Evenepoel va tenir una caiguda que li va restar eficàcia en la contrarellotge, però tot i així Roglic va contrarestar el contratemps del seu rival flamenc amb la petita badada en l’arribada.

Notícies relacionades

Vingegaard, en canvi, va anar a la seva, sense destacar en la contrarellotge, com va fer el mes passat a la Tirrè-Adriàtic, on va firmar una actuació discreta, però a l’arribar a la muntanya va posar el turbo a la bici i ningú va aconseguir seguir-lo.

Ara es presenta un duel magnífic entre els tres grans ciclistes, fins dissabte, encara que, en aquest cas, que sigui amb l’encert de connectar les càmeres de televisió quan s’ataquin entre ells. En la contrarellotge, de forma incomprensible, tots els millors corredors excepte Ion Izagirre (va cedir 21 segons a Roglic) van partir abans de l’inici de la retransmissió internacional. Ayuso va ser el que va estar més a prop d’ells, mentre que Pello Bilbao va quedar a 25 segons de Roglic, a 37 Carlos Rodríguez i a 55 Landa.