ciclisme

Pogacar cedeix per un sospir en la primera etapa de la Volta

El conjunt del fenomen eslovè controla l’estrena de la ronda catalana, però no pot evitar l’atac de l’australià Schultz en l’últim quilòmetre de Sant Feliu de Guíxols.

Pogacar cedeix per un sospir  en la primera etapa de la Volta

sergi lópez-egea

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Nicholas Schultz, un ciclista australià de 29 anys, podrà explicar als seus nets que un 18 de març de 2024 li va guanyar una etapa a Catalunya a Tadej Pogacar, un dels millors corredors de la història. Podrà presumir d’haver obrat amb intel·ligència, que per darrere li arribava un obús humà, que el seu atac a un quilòmetre de la meta de Sant Feliu de Guíxols va ser un presagi cap a la victòria a l’aprofitar, potser, l’única petita badada de l’UAE en el control de l’estrena de la ronda catalana.

I fins i tot caldria agrair-li a Schultz que evités que la Volta es convertís en un monòleg de Pogacar des del primer dia perquè, tret de sorpresa monumental, és previsible que el fenomen eslovè executi avui els seus contrincants en la primera arribada muntanyosa, a Vallter 2000, sobre el cel de Camprodon.

Diferència abismal

La diferència és tan abismal, que resulta alguna cosa més que una gesta mirar de guanyar Pogacar si el protagonista que ho intenta no porta per nom Jonas Vingegaard, que descansa entrenant a l’espera de la Itzulia (de l’1 al 6 d’abril). Per això, el que va fer Schultz a Sant Feliu és perquè s’ho guardi, perquè presumeixi amb els seus amics i perquè durant anys els ho pugui mostrar primer als seus fills i després als seus nets; una brutalitat, sense més ni més.

Va guanyar per un sospir, perquè si la Volta col·loca la línia d’arribada 50 metres més endavant Pogacar se’l menja amb patates després d’una arrencada impressionant, amb tots els watts del planeta a les seves cames, sense que ningú pogués respondre-li, perquè volia guanyar al mateix lloc que ho va fer fa un any el seu compatriota Primoz Roglic.

Pogacar va arribar a Sant Feliu de Guíxols diumenge, després d’haver dormit a la Costa Blava després de quedar tercer a la Milà-San Remo. Posaven les mans en senyal d’oració els dirigents de la Volta mirant per la tele la clàssica italiana, mentre l’astre eslovè baixava el Poggio com si el món s’acabés demà. I fins i tot es va permetre fer una mica de turisme per conèixer Catalunya una mica més. Només havia recorregut en aquestes terres fins ara 167 quilòmetres, els del traçat de la vuitena etapa de la Vuelta del 2019, entre Valls i Igualada.

L’UAE va reunir a l’aeroport del Prat els corredors que arribaven des de diverses destinacions. Pogacar, des de Niça. Van pujar als cotxes d’equip i a Mataró van agafar les bicis. No era gens extraordinari, perquè tots els equips roden uns quilòmetres abans d’una carrera i perquè per a un ciclista és un drama refredar les cames i passar el dia ajagut després d’un esforç com l’exigit a la Milà-San Remo.

Van buscar la costa des de la capital del Maresme i es van aturar a Tossa per menjar un entrepà i prendre un refresc. Poc més de 60 quilòmetres d’escalfament per a una Volta que l’ha acollit com el fill desitjat, com el corredor que baixava de l’autobús a la sortida de Sant Feliu, amb els cabells sortint-li pel casc, mentre feia broma amb els seus companys, quan superava un autèntic núvol d’aficionats, entre seguidors locals i turistes de la Costa Brava. Fa l’efecte que Pogacar acudeix a les carreres per divertir-se i sabedor que sense vikings a la costa ningú pot enfonsar-lo sobre la bici.

Entre somriures es va estrenar a la Volta, ja des d’abans de partir es va posar a la primera fila, perquè havia de sortir a la foto protocol·lària, per ser tot el dia al capdavant del pilot amb els seus companys de l’UAE a la recerca de la proesa de ser líder des del primer dia. Ho va impedir Schultz i tot i que va tornar a riure després de creuar la meta en segona posició, segur que no li va fer ni mica de gràcia.

 Classificacions

Primera etapa

1. N. Schultz (Aus/Isr) ........ 4.11.38 h

2. T. Pogacar (Esl/UAE) .............. m. t.

3. S. Williams (GBr/Isr) ................ m. t.

4. D. Gordon (EUA/AG2R) .......... m. t.

General

1. N. Schultz (Aus/Isr) ........ 4.11.28 h

2. T. Pogacar (Esl/UAE) ............. a 2 s

Notícies relacionades

3. S. Williams (GBr/Isr) ............... a 6 s

4. E. Bernal (Col/Ineos) ............... a 7s