El malecón

Modric i el maleït temps

Camí dels 39 anys –el 9 de setembre–, al sempitern croat els 1.009 partits oficials disputats li semblen un aperitiu garrepa.

Modric i el maleït temps

REUTERS/VIOLETA SANTOS MOURA

3
Es llegeix en minuts
José Sámano
José Sámano

Periodista

ver +

La improductiva rebolcada del Leipzig al Reial Madrid va deixar empremtes significatives a Vinicius, per la seva reiterada mala conducta, a Carlo Ancelotti, que es va inculpar, i a Modric. La nit en què el tècnic italià va regar el camp amb un gran grup de centrecampistes de nou el gran endarrerit va ser el croat, l’únic que hi va posar una mica de seny després de ser allistat en el minut 78. Engrunes per a un jugador de llegenda que es rebel·la contra l’inevitable destí.

Modric es resisteix a abdicar, es veu amb un segon aire i renega del maleït edatisme. Camí dels 39 anys –el 9 de setembre–, al sempitern croat els seus 1.009 partits oficials li semblen un aperitiu garrepa. Per ara, descarta arnar-se al palatí futbol daurat d’algun desert, perquè no es veu momificat en l’elit.

Per a aquella escanyolida criatura de Zadar amb aire d’escolà el futbol ha sigut i és el motor d’una vida en la qual va començar amb més d’un esquinç infantil. En ple conflicte dels Balcans, l’avi Luka va ser assassinat per un presumpte policia serbi mentre pasturava les seves cabres. El net, del mateix nom i que convivia amb ell, amb prou feines tenia sis anys. Una casa familiar en flames i el parvulari Modric rumb a un alberg de refugiats.

Pilota d’Or

Amb el temps, el futbol al rescat. Quin alliberament per a aquell nen que tant es va emparar en la pilota fins a allistar-se al Dinamo de Zagreb amb 16 anys. D’allà al paradís. Una Pilota d’Or (2018), dos Mundials per a l’olimp amb la seva Croàcia de l’ànima, tornejos en els quals es va deixar el cor als ossos. Amb 32 anys, a Rússia 2018 va liderar els subcampions croats fins a una històrica final després de consumir tres pròrrogues i jugar almenys 90 minuts en sis dels set partits. Quatre anys i mig després, a Qatar, sis duels agònics més. Modric, ja amb cinc Copes d’Europa a la motxilla, no es panseix, així que capitanejarà Croàcia a l’Eurocopa d’aquest estiu. Per a aquest addicte al futbol tot és poc.

Modric no només és un futbolista amb encant pel seu joc zenital i una tècnica exquisida per piropejar la pilota. Peus de seda, però mai es va alinear amb el frac d’altres celebritats, sempre mancomunat, fraternal, sua que sua com una regadora. Tan delerós que, malgrat el seu aparcament com a reservista, les seves aparicions mai són un desengany, com es va evidenciar contra el Leipzig.

Modric, tan prim com quan va ser rebutjat per escanyolit pel Hajduk Split, es veu Modric. El marró més gran per a aquest tutor cum laude que és Ancelotti, que bé sap el que és anticipar una retirada. A ell li va passar amb Fabio Capello i mai ho va entendre fins que va fer el pas a la banqueta com a tècnic.

Notícies relacionades

Aquest curs, Modric ha passat de jugar un 57% de minuts a un 43%, fet que el té remuga que remuga. Per al seu entrenador preval el futbol dels Bellingham, Valverde, Camavinga i Tchouaméni, futbolistes energètics. A Modric li toca ser aiguader del seu camarada Kroos, que en va complir 34 al gener, però amb una carrera amb molta menys sola desgastada –va deixar la selecció el 2021– i un camp d’acció més reduït.

A Modric li queda matricular-se com a entrenador per comprendre per què Ancelotti ha sigut el seu Capello. I de pas metabolitzar que el seu únic punyeter enemic és el maleït temps, que vola i vola sense remei. Fins i tot per a elegits com ell.