Vitor Roque, el reforç invisible

El davanter brasiler ha disputat, des que va arribar el 27 de desembre, un total de 199 minuts sobre un global de 1.380 de possibles, el 14,4%. Xavi va dir, abans de jugar a Bilbao, que és una qüestió de temps.

Vitor Roque, el reforç invisible

Alejandro García / Efe

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D’un reforç d’hivern s’espera que compleixi l’enunciat, però Vitor Roque no ha deixat empremta en el Barça més enllà d’haver marcat el gol decisiu, el de la victòria, contra l’Osasuna. L’altre gol, al camp de l’Alabès, només va ampliar el triomf (1-3) abans de ser expulsat. Vitor Roque compleix a penes l’expedient de cobrir numèricament la llarga i sentida absència de Gavi, sense ser un recanvi natural de l’enyorat futbolista sevillà.

Ni és centrecampista ni té les seves virtuts en la construcció i en la pressió. Vitor Roque és davanter, distingit per ser un especialista en la profunditat, i la finalitat de la seva missió consisteix a marcar gols. Només s’assemblen en el fet que tots dos tenen 19 anys.

Xavi va acceptar l’arribada del futbolista de l’Athletico Paranaense davant l’evidència que, o era ell, o ningú. Li faltaven quatre jugadors (Ter Stegen, Marcos, Iñigo i Gavi) d’una plantilla de 21 efectius i podia donar un cop de mà per a estones. Mai el va contemplar com una opció real de competència per als seus col·legues de línia. Per edat, per inadaptació, per ritme, per acoblament… Els números que quantifiquen l’aportació del brasiler ho demostren.

No va jugar Vitor Roque a Bilbao, com tampoc ha jugat en cinc partits més des que va arribar el 27 de desembre. Ni un minut a la Supercopa (contra l’Osasuna i el Madrid) ni a la Copa (Athletic) ni a la Champions (Nàpols) ni a la Lliga contra el Granada i l’Athletic.

Condicionat Xavi per haver gastat dos canvis en el primer temps per les lesions de Frenkie de Jong i Pedri, el tècnic va haver de concentrar tres substitucions de cop. Amb el 0-0, va oxigenar un central (Iñigo per Pau Cubarsí), al migcampista (Oriol Romeu per Christensen) i el davanter elegit va ser Joao Félix per Raphinha. Abans havien entrat Fermín i Lamine Yamal.

"Ens pot donar moltes coses, és qüestió de temps", va repetir Xavi dissabte abans de volar a Bilbao al ser preguntat novament pel futur de Vitor Roque. El tècnic al·ludeix sempre a la competència de la plantilla i a l’exigència de jugar en el Barça per justificar les relegacions d’alguns dels seus jugadors.

Només una vegada titular

Li va brindar el debut a Las Palmas, on va jugar 12 minuts. Va substituir Ferran a l’Insular i Raphinha a Barbastre. Dos jugadors de banda, quan Vitor Roque era el davanter centre titular de l’Athlético Paranaense. Al Barça juga Robert Lewandowski, va recordar Xavi del pitxitxi de l’última Lliga i un dels referents de la plantilla quant a cost, experiència i rendiment.

Tot i que la millor posició del jove atacant és la d’ariet, Xavi va detectar en ell característiques perquè exercís d’extrem "anant cap a dintre i aprofitant l’espai". Contra l’Osasuna es va avançar a la defensa per rematar de cap una centrada de Cancelo; contra l’Alabès arribava a l’àrea i va recollir una passada enrere de Pedri. No ha tingut temps en les nou oportunitats per exercir altres efectes revulsius en més partits. Només ha sigut una vegada titular Vitor Roque. Al camp del Celta (1-2). No va acabar el partit (va durar 58 minuts) malgrat que el Barça necessitava guanyar. I va guanyar, al minut 97, i de penal.

Notícies relacionades

Les altres aparicions més llargues van ser de 28, 27 i 26 minuts: 199 minuts sobre 1.380 de possibles. El 14,4% del temps. Impropi per a un fitxatge que ha costat 30 milions més 31 de compromesos en variables quan el Barça només va invertir 3,5 milions a l’estiu. És la quantitat que va costar Romeu.

"Ve d’una situació de lesió i ha d’adaptar-se i agafar ritme de competició i de joc", va adduir Xavi per justificar que amb prou feines hagi comptat amb ell des de la seva arribada el 27 de desembre. Així no ha sabut aprofitar una fase en què s’han mantingut lesionats Raphinha, Joao Félix i Ferran Torres. Amb la imminent tornada del valencià, encara ho tindrà més difícil. Vitor Hugo Roque Ferreira, no obstant, té contracte fins al 2031.