Tennis

L’Aràbia Saudita posa petrodòlars a l’ATP

Després de fitxar Rafael Nadal com a ambaixador, el país àrab firma un acord global amb l’Associació de Tennistes Professionals per consolidar la seva presència en el circuit.

L’Aràbia Saudita posa petrodòlars a l’ATP

jaume pujol-galceran

4
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

Rafael Nadal no és el primer ni l’únic que ha caigut en la temptació dels petrodòlars llançats per l’Aràbia Saudita. Si l’ex número 1 va acceptar ser l’ambaixador del tennis al país, l’ATP tampoc ha resistit una multimilionària oferta del Fons d’Inversió Pública (PIF) saudita, que ha firmat un acord estratègic per als pròxims anys amb la intenció d’instaurar la seva presència en el circuit tennístic. El PIF serà soci patrocinador del rànquing de l’ATP i donarà el premi al número 1 anual, a més d’incorporar-se com a col·laborador en els tornejos Masters 1000 d’Indian Wells, Miami, Madrid i Pequín (aquest últim, categoria 500), a més de les Nitto Finals ATP que es juguen a Torí i de les Next Gen, en les quals a final d’any juguen les vuit millors promeses del circuit, que es disputa a Jidda fins al 2027.

L’Aràbia Saudita, omnipresent en l’esport amb el finançament de nombroses competicions i clubs, és assenyalada per Amnistia Internacional per practicar l’anomenat sportswashing, és a dir, mirar de millorar davant el món una imatge enfosquida per les violacions de drets humans que es realitzen al seu territori. El país és candidat a organitzar la Copa del Món de futbol el 2034, a més de ser seu, entre altres esdeveniments, de la final de la Supercopa d’Espanya des del 2022 fins al 2030 per 40 milions d’euros anuals. També és el propietari del circuit dissident LIV de golf, que ha incorporat estrelles com Jon Rahm, amb un contracte de 500 milions d’euros per tres anys.

L’amenaça dels diners

Abans d’anunciar el compromís amb l’ATP, l’Aràbia Saudita ja havia mostrat el seu interès a crear una Superlliga de tennis, semblant a la del golf, implicant els Masters 1000 i als quatre tornejos de Grand Slam. La proposta, de moment, sembla congelada, tot i que Craig Tiley, director de l’Open d’Austràlia, ja mostrava la seva preocupació. "Qualsevol pot venir demà i dir: ‘Tenim un esdeveniment amb 100 milions de dòlars en premis, portaré els 32 millors jugadors del món i cada un en té assegurats dos milions’. És una amenaça. Ho poden fer i res els impedeix poder fer-ho", deia el gener passat.

L’ATP i els directius del fons saudita no han revelat la quantitat econòmica de l’acord. "L’associació amb el PIF marca un important punt d’inflexió en el tennis i un compromís comú per al desenvolupament del nostre esport en el futur", explica Massimo Calvelli, director executiu de l’ATP. El "nostre desig d’invertir en el millor es manté infrangible", va destacar Mohamed Alsayyad, director del fons saudita.

Tot i que la Superlliga només és un projecte, el que ja és realitat és la 6 Kings Slam, un torneig d’exhibició que es jugarà a Riad, possiblement entre el 14 i el 20 d’octubre, amb la presència de Novak Djokovic, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniïl Medvédev i Holger Rune. Just al final del Master 1000 de Xangai i la setmana abans del 21 d’octubre quan comencen els tornejos del circuit de Viena i Basilea.

El guanyador del torneig s’embutxacarà sis milions de dòlars, mentre que cada participant té assegurat un xec d’1,5 milions de dòlars, segons ha revelat recentment el diari britànic The Telegraph. Unes quantitats que fan trontollar qualsevol. En l’últim Open d’Austràlia, Sinner es va emportar un xec d’1,9 milions d’euros per guanyar el títol, abans d’impostos. L’any passat, al desembre, Alcaraz es va enfrontar amb Djokovic a Riad, en una exhibició que presentava els dos millors jugadors del món del moment abans de començar la gira australiana de l’inici de temporada.

Rebuig de la WTA

Notícies relacionades

L’Aràbia Saudita va intentar organitzar les finals de la WTA la passada temporada, però la seva candidatura va ser rebutjada pels responsables del circuit femení i es van disputar a Acapulco (Mèxic). L’opinió crítica de dues llegendes del tennis femení com Martina Navratilova i Chris Evert, guanyadores de 18 Grand Slams, que van firmar un article conjunt al Washington Post, va tenir un efecte contundent.

Una opinió que no sembla haver tingut en compte el tennis masculí, ni el mateix Nadal, per acceptar ser l’ambaixador del tennis saudita i que ha negat que se l’hagués contractat "per rentar la imatge del país", segons va dir en l’entrevista d’El Objetivo amb Ana Pastor, a La Sexta. Una oferta milionària pròxima als 200 milions d’euros per 10 anys que el tennista considera com "un repte personal" en un país que, diu, té "un gran potencial, molt endarrerit en moltes coses i que s’ha obert recentment. Si no aconsegueix l’evolució que jo crec que ha de seguir en els pròxims 10 anys, diré que m’he equivocat per complet", responia el tennista a les crítiques.

Temes:

Golf Compromís