LLIGA DE CAMPIONS

El renascut Xavi Simons desafia el Madrid a Alemanya

L’atacant neerlandès va ser un talent precoç de la Masia que va firmar amb Nike als 13 anys. Es va destapar al PSV i s’ha assentat al Leipzig

L’exblaugrana, de 20 anys, s’ha tret l’etiqueta de joguina trencada a la Bundesliga

El renascut Xavi Simons desafia el Madrid a Alemanya

DENÍS IGLESIAS

3
Es llegeix en minuts
DENÍS IGLESIAS

Impressiona veure un adolescent com Lamine Yamal posant-se a la seva esquena cada jornada un equip de la dimensió del FC Barcelona. I més encara perquè en aquest equip juguen homes com Lewandowski i Gündogan, que tenen més del doble d’anys (16 en va complir al juliol). Lluny de ser una raresa, aquest tipus de situacions s’han multiplicat en el futbol, que no respecta les fases de creixement, com li va passar a Xavi Simons (Amsterdam, 2003). Un altre exblaugrana que, des del PSV primer, i ara a les files de l’RB Leipzig, rival avui del Reial Madrid –equip que va arribar a temptar-lo–, ha trobat el seu ecosistema als 20 anys.

Sí, l’edat evidencia la centrifugadora de talents que és l’esport d’elit. Amb tot just dues dècades a sobre Simons té el currículum d’un veterà. Primer al PSV i ara a Alemanya s’ha tret l’etiqueta de joguina trencada que persegueix molts joves que exploten ràpid. El cas clau va ser el d’Adu, ghanès que va batre tots els rècords de precocitat a l’MLS dels EUA. Va acabar venent aspiradors.

L’atacant del Leipzig va néixer a Amsterdam, però amb tres anys es va mudar a Rojals (Alacant), localitat a la qual s’havia traslladat la seva família materna i on passava els estius el seu pare, el Regilio. Aquest va ser futbolista (ex del Nac Breda o Willem II), i els seus dos fills, el Faustino i el Xavi, van començar a jugar al Club Deportivo Tháder, amb el qual el del RB Leipzig manté una estreta relació.

Simons va arribar a can Barça als nou anys. Va destacar ràpidament al camp. L’entorn i les marques van entendre que un nen podia explotar-se com un adult. Nike li va posar sobre la taula un contracte milionari quan amb prou feines era un infantil. Van valorar més la seva imatge inclús que les seves habilitats. La seva arrissada cabellera que era un imant a les xarxes socials, on va començar a acumular una influència fora del normal.

Mentre la seva reputació digital creixia, amb fotos d’estrelles com Neymar, als camps la fama li passava factura. Era vigilat més del compte i fins i tot rebia insults. Havia sigut més feliç amb el camí previ, on havia aconseguit ser, per exemple, l’MVP de la Lliga Promises el 2015. Simons va créixer al ritme que li van marcar i el 2019, abans de fer el pas al juvenil del Barça, va decidir no renovar amb el club blaugrana.

Per sobre de Gavi

Notícies relacionades

Una decisió que va prendre malgrat el salari de 200.000 euros que li van oferir, per sobre de companys com Gavi, amb el qual va coincidir a la Masia. Les condicions van ser rebutjades per l’agent del jove futbolista, el finat Mino Raiola, que va representar, entre d’altres, Erling Haaland. Simons se’n va anar al PSG i ho va fer, segons ell, per motius esportius. L’entitat francesa li va prometre, malgrat els seus 16 anys, opcions de jugar en un primer equip en què hi havia Neymar, Messi o Mbappé.

El neerlandès va començar com a migcampista, però va anar avançant posicions per la seva bona precisió, arribada i desbordament. A París va viure episodis de disciplina i va marxar al PSV, amb el qual va firmar 22 gols en 48 partits. Vista la seva explosió, el PSG el va repescar per sis milions i el va renovar fins al 2027, però va decidir cedir-lo de nou al Leipzig, en el qual suma set gols i nou assistències en 29 partits. El seu valor de mercat supera ja els 70 milions.

Temes:

FC Barcelona PSG