polèmica sexista

El magistrat veu indicis de delicte de Rubiales i Vilda

El jutge de l’Audiència Nacional proposa portar al banc dels acusats l’expresident de la federació i l’exseleccionador

El jutge instructor apunta a una agressió sexual, castigada amb 4 anys de presó

El magistrat veu indicis de delicte de Rubiales i Vilda

cristina gallardo

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Hi ha indicis clars de delicte en el petó no consentit a Jenni Hermoso. El jutge de l’Audiència Nacional Francisco de Jorge va acabar ahir la instrucció d’aquest tema i va proposar jutjar l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales tant pel que va passar després de la final del Mundial, celebrada el 20 d’agost a Sydney, com per les pressions posteriors a la jugadora.

Igualment, procedeix contra el director esportiu de la selecció masculina, Albert Luque, l’exentrenador de la selecció femenina Jorge Vilda i l’exresponsable de màrqueting de la federació Rubén Rivera per les coaccions perquè la jugadora fes una manifestació pública afirmant que el petó li havia fet amb la seva aprovació.

Tot i que en principi la instrucció del cas ha acabat, el jutge haurà de realitzar una diligència més. Després de conèixer-se la seva decisió, la Sala Penal de l’Audiència Nacional notificava la seva resposta a un recurs encara pendent, presentat per Jorge Vilda, per la qual s’ordena al jutge que citi a declarar com a testimoni la seva successora, Montse Tomé. Es tractaria d’aclarir si el fet que Hermoso no fos convocada a dos partits d’Espanya va tenir relació amb la negativa de la jugadora a firmar un comunicat conjunt amb Rubiales pel petó que li va fer.

En una interlocutòria, els magistrats de la Secció Tercera veuen que aquesta diligència és pertinent al permetre aclarir aspectes dels fets pels quals és investigat Vilda en relació amb les conseqüència professionals que tindria per a Hermoso el fet de no voler firmar un comunicat amb Rubiales.

I tot això malgrat que l’instructor del cas conclou en la seva interlocutòria que el petó "no va ser consentit i va ser una iniciativa unilateral i sorprenent" de Rubiales. El magistrat afegeix que la finalitat eròtica o no o l’estat d’eufòria i agitació experimentat "com a conseqüència de l’extraordinari triomf esportiu" són elements amb unes conseqüències jurídiques que haurà de valorar el tribunal que jutgi els fets. Sobre aquest punt, explica que en aquest moment processal la seva funció es limita a apreciar que existeixen indicis suficients de la comissió dels fets narrats en la seva interlocutòria i que aquests fets són rellevants penalment, de manera que és perfectament sostenible una acusació.

No concreta els tipus penals

Notícies relacionades

Segons el magistrat, ara no és el moment de fer una qualificació detallada ni precisar els concrets tipus penals, si bé afegeix que el petó als llavis "afecta l’esfera de la intimitat reservada a les relacions sexuals, en particular en el context de dues persones adultes", que apunta a un delicte d’agressió sexual que pot ser castigat amb fins a quatre anys de presó.

Respecte a la conducta dels altres tres investigats, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 considera que també existeixen indicis d’una acció concertada, i acordada amb Rubiales, "per doblegar la voluntat de Jennifer Hermoso i aconseguir que accedís a gravar un vídeo en el qual afirmés que el petó havia sigut consentit". Aquests fets, segons el jutge, podrien ser constitutius d’una infracció penal (coaccions) connexa amb el delicte principal atribuït a Rubiales.