El primer triplet amb el Barça

El missatge del Tauró

Xavi va destacar abans del Betis-Barça que Ferran Torres era un exemple de fortalesa en les adversitats. El davanter va donar la raó al tècnic amb els seus gols. Se sent «en el millor moment de la seva carrera». Ha superat el llistó dels set gols dels cursos anteriors. Ja n’ha fet 11. Com Lewandowski

«El primer pas per solucionar un problema és admetre que tens un problema», diu

El missatge del Tauró

joan domènech

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’altre futbol, el que emana de les facultats psicològiques, va acabar la construcció, utilitzant les paraules de Xavi Hernández, del nou Ferran Torres l’estiu passat. Els tres gols marcats al Betis, el primer triplet amb el Barça el dia que complia 100 partits de blaugrana, conviden a descriure la reconfiguració futbolista del renascut davanter valencià.

Xavi va esmentar en la vigília del duel l’existència d’"un missatge molt important" que li havia enviat Ferran a l’estiu. Va consistir en l’asseveració, gairebé una promesa del jugador, que no pensava marxar del Barça, que persistia en la seva idea de triomfar-hi. No deixava de tenir cert valor que exhibís aquesta fe amb la mala campanya que va fer, amb dos gols en cinc mesos i relegat a la banqueta.

Xavi va destacar que Ferran "havia girat la truita" per la seva enteresa anímica i la voluntat de resistir, quan no combatre les adversitats. El davanter ho va demostrar devorant el Betis.

Del toro al tauró

Ho van saber abans, o alhora, els seus companys, que van veure la reconversió d’un enfonsat Ferran. "Estic fet un toro, ningú podrà amb mi", va anunciar durant les vacances passades. No va agradar el símil, per vulgar i gastat, entre els amics del Barça. Els va fer més gràcia el del tauró.

El sobrenom va néixer d’una trobada de Ferran amb el lluitador georgianoespanyol d’arts mixtes Ilias Topuria a Miami. Al valencià el va impressionar la seguretat amb què es va expressar el lluitador abans d’un combat, convençut que guanyaria en el primer assalt el rival. Topuria va dir que ell era un tauró, va explicar l’anècdota Ferran al menjador de Sant Joan Despí, i els altres li van atribuir el sobrenom en la versió futbolística.

A Ferran no només li va fer gràcia, sinó que se’l va quedar per a ell. Sense por que el símil pogués ser grotesc per la nul·la voracitat golejadora que havia exhibit amb la dubtosa marca de 16 partits sense veure porteria. No havia acabat tampoc bé la primera, la de la seva arribada al Barça, tot i que va anotar set gols en 26 partits. En la segona va igualar la marca d’aquests set gols, però en 45 aparicions. Ferran no tenia res de depredador.

Però abans de parlar amb Xavi, amb els seus companys i amb Topuria, havia començat el futbolista la seva reformulació abans de complir els 24 anys el 29 de febrer. També és especial per la data del seu naixement, que reapareix al calendari cada quatre anys. I la va començar amb una preparació bàsicament psicològica i física; la tècnica i tàctica correspondria al Barça i a Xavi.

Ferran va veure que la seva carrera apuntava un declivi i va reaccionar. La seva vida era el futbol i havia d’entregar-hi tota la seva atenció i dedicació. "Si seguia igual acabaria jugant amb els meus amics al Foios", temia el davanter, al·ludint a l’equip del seu poble. Al tornar de Sevilla, confessava: "Estic en el millor moment de la meva carrera, quan més confiança tinc i més fort mentalment em sento".

Psicòleg i nutricionista

Notícies relacionades

Recórrer al psicòleg no li va costar tant després d’escoltar la seva gent. "El primer pas per solucionar un problema és admetre que tens un problema", va assumir, mentre es posava en mans d’un preparador físic i un nutricionista per arribar a l’última pretemporada més fi que mai. No es repetiria l’experiència de l’estiu del 2022, quan es va presentar a Sant Joan Despí amb una ferida al peu que li va impedir iniciar els entrenaments. Una ferida que s’havia fet durant les vacances en una piscina.

Va córrer més sang pel Guadalquivir. El Betis es va dessagnar per les tres dentades que li va clavar Ferran, que ja ha superat la seva marca golejadora en el Barça: set gols en la mitja temporada d’estrena, set en la segona (quatre a la Lliga) i 11 en l’actual. El tauró ja mossega tant com Lewandowski.