L’última frontera saudita: uns Jocs d’Hivern

L’Aràbia Saudita organitzarà els Jocs Asiàtics d’Hivern el 2029 a Trojena, on ha iniciat la construcció de 30 quilòmetres de pistes que s’utilitzaran tot l’any. «Si fer ‘sportswashing’ és incrementar un 1% el PIB, llavors fem ‘sportswashing’», defensa el príncep hereu.

L’última frontera saudita: uns Jocs d’Hivern

DENÍS iglesias

4
Es llegeix en minuts
DENÍS iglesias

"Quan volen alguna cosa, ho fan ràpid. Apareixen blocs i després un edifici. El procés és similar al que es va portar a terme a Dubai". Així resumeix per a aquest diari la mentalitat de l’Aràbia Saudita David Cabildo, entrenador de l’Easter Flames, el pioner del futbol femení al país. Un reflex de l’imparable avenç de l’estat que acull aquests dies la Supercopa d’Espanya per ser líder esportiu mundial. Allà hi ha, més enllà de les seves inversions en l’indiscutible esport favorit del país, la seva aposta pel golf, la boxa, el pàdel i qualsevol modalitat que se li posi per davant. L’última barrera, que semblava insuperable en una nació on el 95% és territori desèrtic, és l’organització dels Jocs Asiàtics d’Hivern del 2029.

La cita tindrà lloc a Neom, la megaciutat futurista que l’Estat erigirà al costat del mar Roig i per a la qual està projectada una inversió de 455.500 milions d’euros. L’Aràbia Saudita salvarà una cita que porta sense celebrar-se des del 2017, quan la japonesa Sapporo va acollir els Jocs d’hivern. La tornada de l’esdeveniment es produirà el 2025 a la ciutat xinesa de Harbin, anomenada "la ciutat del gel". El gegant de l’est asiàtic té més tradició en aquest tipus de cites. El 2022 Pequín va ser seu dels Jocs Olímpics d’Hivern, tot i que en moltes de les proves no hi havia un entorn precisament hivernal.

Però segons assenyala un estudi de la Universitat de Waterloo (Canadà), tan sols una de les seus que han allotjat els Jocs Olímpics hivernals, precisament Sapporo, podria repetir. El 2050, en l’escenari més favorable, només tres de les 12 ciutats europees serien de nou escenari de proves d’esquí. En aquest context de neu artificial i matalassos de plàstic per entrenar, l’Aràbia Saudita es posiciona amb un projecte rupturista, emmarcat dins del pla Vision 2030 de diversificació de l’economia.

Atmosfera d’hivern

"Amb el suport il·limitat de les autoritats saudites i del príncep hereu, Mohammed bin Salman, estem orgullosos d’anunciar que hem guanyat la licitació pels Jocs Asiàtics d’Hivern, una cosa que cap altre país de l’oest d’Àsia havia aconseguit. Trojena serà una infraestructura sostenible que crearà l’atmosfera de l’hivern al cor del desert", assegurava el comunicat oficial de la candidatura de l’Aràbia Saudita.

Trojena forma part de Neom, la megaciutat futurista ubicada a 50 quilòmetres de la costa del Golf de l’Aràbia, que aspira a ser el pol de desenvolupament turístic i econòmic del país. "Trojena experimenta temperatures hivernals sota zero i té un clima moderat durant tot l’any que, de mitjana, és més fresc que la resta de la regió. Amb el seu aire fresc i les seves vistes panoràmiques, Trojena serà un fascinant lloc per treballar i viure", ambicionen els seus promotors.

Tot i que Neom diu que l’enclavament tindrà "avantatges solars i eòlics únics per a una generació d’energia 100% neta" i que serà "una icona de la natura vegetal", l’adjudicació dels Jocs Asiàtics d’Hivern va ser polèmica. Tant, que el Comitè Olímpic Internacional va lamentar no haver sigut informat d’aquesta decisió. Per la seva banda, Kilian Jornet, especialista en esports alpins, va acusar el Comitè Olímpic d’Àsia: "Només els importen els diners o són uns genis i saben que el 2029 no hi haurà neu enlloc, per la qual cosa només es podrà practicar sobre la sorra".

Malgrat les crítiques, Trojena ja està en marxa i pretén ser operativa el 2026 per oferir esquí i esports d’aventura a l’aire lliure, tant a l’estiu com a l’hivern. Els promotors que estan darrere de Neom adjunten imatges com les de la muntanya Gebel al Lawz, de 2.580 metres d’altura, on hi sol haver neu en alguns mesos. Amb tot, els Jocs Asiàtics del 2029 obligaran a portar importants quantitats d’aigua des del pròxim mar Roig per procedir després a la seva dessalinització.

30 quilòmetres de pistes

Notícies relacionades

Quan es completi Trojena estaran disponibles 30 quilòmetres de pistes i es construirà una vall amb un llac artificial. El complex d’esquí tindrà un aeroport pròxim i a Trojena s’edificaran 2.200 vivendes residencials i hotels amb 3.600 habitacions. "La gent diu, espera un minut... ¿Hi ha neu a l’Aràbia Saudita? I la veritat és que necessitem només –3 graus per crear neu. Ho podem fer durant tres mesos a l’any", va sentenciar Clark Williams, director de màrqueting i comunicació de Neom, en una valoració dels Jocs Asiàtics del 2029.

Perquè, com va dir Mohammed bin Salman en una de les poques entrevistes concedides a mitjans occidentals –en concret, a Fox News-, no m’importa que diguin que fem sportswashing, si l’sportswashing fa que incrementem el nostre producte interior brut un 1%. Llavors continuarem fent sportswashing".