Imatge en expansió

Un país amb "deures pendents"

Un país amb "deures pendents"

j. g.

3
Es llegeix en minuts
denís iglesias

Des de l’altura que permet un vol, Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, que acull des d’avui fins diumenge la Supercopa d’Espanya, sembla una enorme placa base d’un ordinador. Una quadrícula perfectament definida que de nit pren vida amb una potent capa de llum. Enmig d’illes on les voreres són un privilegi emergeixen camps de futbol com si fossin xips. A cada poc tros s’alcen torretes, cosa que demostra que l’esport és un pilar estratègic per al país i no una simple eina.

Al desembre, el Ministeri d’Esports de l’Aràbia Saudita va publicar licitacions per construir i reformar estadis per valor de 2.500 milions d’euros. Són projectes enfocats a la Copa Asiàtica 2027 que acollirà l’Estat i que servirà d’assaig general per al Mundial del 2034. Està previst que s’edifiqui un camp al nord de Riad, amb vocació de "sostenibilitat" –malgrat el dispendi en energia la paraula apareix en totes les idees traçades– i que s’ampliï la capacitat dels que ja existeixen.

L’Aràbia Saudita vol obrir-se al món a través de la universalitat que ofereix el futbol. Amb pinzellades de sportwashing, però també d’hospitalitat. La premsa espanyola encarregada de cobrir l’esdeveniment va ser rebuda en una terminal privada de Riad amb flors, encens i te. Com si un xeic estigués a punt d’invertir en un club, imatge cada vegada més repetida a totes les lligues, tot i que l’objectiu ara és convertir la seva Saudi Pro League en unes de les deu més potents del planeta. Tot, mentre es converteixen en la capital del turisme esportiu sent seu també de la Supercopa d’Itàlia, el Mundial de Clubs i, per descomptat, l’esmentat Mundial del 2034.

"L’Aràbia Saudita està buscant quines poden ser les seves fonts de recursos més enllà del natural que suposa el petroli. Els àrabs m’explicaven que el seu plantejament és obrir-se perquè tothom conegui la seva cultura. Volen visibilitzar que són un país segur, però són conscients que tenen deures pendents si volen aconseguir un escenari atractiu per a nosaltres, els occidentals", diu a EL PERIÓDICO Ramón Marcote, que va ser responsable de l’equip juvenil de l’Al-Hilal (2021-2022), el principal equip del país, on militen, entre d’altres, Neymar Jr.

Nit sense alcohol

Marcote va estar vinculat durant més d’una dècada a l’Atlètic de Madrid i ha tingut diverses experiències a l’estranger, la més recent com a segon entrenador del Selangor FC de Malàisia. Té per tant una visió global del futbol, com a esport i indústria. Per això fa la següent reflexió: "Jo vaig viure-hi molt bé. Vaig disfrutar i quan volia anar a un bon restaurant ho podia fer. A Riad hi ha zones per a això com l’U Walk (un gran passeig amb botigues i establiments internacionals). Però tot tanca a les 12 de la nit. És clar, a nosaltres ens agradaria poder prendre una cervesa, però ha de ser un refresc".

Notícies relacionades

Perquè l’alcohol no és ni tan sols una opció a l’Aràbia Saudita, com sí que passa en altres països de l’entorn. L’exemple més evident és el de Qatar, enemic en un altre temps i que va flexibilitzar les seves lleis durant el Mundial passat. Per cert, una espina històrica que el Govern àrab es vol treure ara acaparant tot el protagonisme esportiu. Per agilitzar tràmits i amb l’objectiu que la cobertura sigui massiva, és possible obtenir un visat electrònic per 180 euros en menys d’una hora.

"Com arreu del món, durant la covid hi havia restriccions. Però no fa gaire han tornat a obrir les vises de turista, cosa que facilita molt l’accés al país. A mi em va agradar molt l’experiència i tant de bo tingui l’oportunitat de tornar a l’Aràbia Saudita, un lloc en el qual vaig estar còmode", emfatitza Marcote. "Quan jo vaig arribar (2021), durant moltes nits des de l’Al-Hilal ens explicaven que existia la idea de fer una gran lliga. Però era un projecte que anava més enllà del futbol. Saben que tant el gas com el petroli són recursos que tenen una limitació de 100 o 150 anys... Llavors, tenen clar que per fer que el país continuï sent rendible és necessari obrir-lo al món", explica Marcote.