Crisi blaugrana

El Barça continua cec a les àrees

La versió del campió tenia un +30 entre els gols a favor (37) i en contra (7). Ara en marca menys (31) i n’encaixa més (19), així s’expliquen els 9 punts menys a la taula.

El Barça continua cec a les àrees

JOAN DOMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La punteria desviada en la rematada i l’agressivitat descuidada són els dos defectes que es resumeixen en la frase de la temporada: "La falta de contundència a les àrees". Al mateix lloc on el Barça en va tenir prou amb un gol de Robert Lewandowski per emportar-se la victòria (0-1) l’any passat, aquesta vegada no va saber gestionar el de João Félix. Potser la diferència sigui que el polonès va marcar en el minut 93...

La frase s’ha convertit en una explicació recurrent per a Xavi Hernández i, per un dia, va quedar corroborada a València, on el Barça va malbaratar diverses ocasions de gol i els blancs, amb tot just dos xuts perillosos (els mateixos que fa un any), van poder evitar la derrota. "És un punt que no et fa ni fred ni calor", va remugar João Cancelo.

Veient el que va passar a Mestalla, la cançoneta de la falta de contundència va ser útil i precisa a tall de descripció. Sent una deficiència repetitiva de l’equip, aquesta falta d’encert en el xut i l’actitud passiva a l’hora de protegir la porteria remet preferentment i directament als jugadors. Després, a l’entrenador, que no aconsegueix reanimar els números. Com el mateix Xavi intueix, el Barça és un dels pitjors d’Europa en efectivitat. Un Barça que no hi veu ni hi sent. Ni veu la porteria ni sent el perill. Ni concep que s’està acomiadant de la seva Lliga.

El Barça davant el mirall

No és necessari buscar la comparació amb els altres. Serveix la comparació amb el Barça de la temporada passada, per calibrar les dimensions del descens de l’efectivitat. Es quantifica en la caiguda dels ingressos: 9 punts menys. D’anar al capdavant amb 44 punts a defensar el tercer lloc amb 35 punts. El liderat pot allunyar-se fins als 9 punts si el Girona venç l’Alabès a Montilivi (21 h).

El Barça ha guanyat quatre partits menys (14 a 10) en 17 jornades. L’unazerisme es va convertir en moda durant la segona volta, sense que hi hagi millor política d’eficàcia que la de rendibilitzar cada gol perquè valgui tres punts.

El balanç ofensiu i defensiu de lliga era impecable: 37 gols marcats i 7 d’encaixats, una diferència de gols de més 30. En el curs actual, s’han marcat 31 gols (6 menys) i se n’han encaixat 19 (12 més), que minora aquesta diferència de gols en +12. Els gols 19è i 20è no els va rebre el Barça fins a l’últim dia, quan ja s’havia deixat anar després de la victòria en el derbi davant l’Espanyol (2-4) en la jornada 34. Una distensió que sembla no haver abandonat.

Dembélé, el segon

"No és moment de buscar culpables però sí d’exigir-nos més. L’equip va pel bon camí quant al joc", va dir Xavi a Mestalla. El tècnic es confessava "frustrat" per haver malgastat un partit que va comparar, quant a producció d’oportunitats (14 xuts a porteria, 10 de ben dirigits) amb els de Mallorca (2-2), Granada (2-2), Atlètic (1-0) i Girona (2-4). "Sento una frustració molt gran", va repetir, matisant, no obstant, que era "optimista i positiu" de cara al futur.

Lewandowski va encertar fa un any i va errar diumenge. Acumula 8 gols, quan llavors n’atresorava 14. La minva ajuda a entendre el retrocés si s’hi suma que el segon golejador del campió era Ousmane Dembélé (5 gols en 16 jornades) i hi havia tres jugadors amb tres gols: Ansu Fati, Raphinha i Pedri. Ara, amb tres, apareixen Ferran i João Félix. Raphinha es tapa la cara avergonyit amb els dos que presenta.

Notícies relacionades

L’"alarmant" pèrdua d’eficàcia que denunciava Xavi s’agreuja perquè, de nou davant el mirall, resulta que estan creant més ocasions (16,17 per partit) que abans (14,92), comptabilitzats els 53 compromisos del curs anterior. Els números indiquen que ha elevat la mitjana de xuts ben dirigits (de 5,58 a 5,91). I no, no es nota.

Per contra, els números ratifiquen una lleugera laxitud defensiva. Els blaugrana han permès que els rivals generessin més ocasions (10,5) que les que concedien (9,49) i més ben dirigides (3,69 a 3,37)..