Duel històric a Andorra

L’Espanyol juga avui al país del Pirineu (16.15 hores) contra l’equip del qual és propietari i president Gerard Piqué, que serà a les grades de l’Estadi Nacional, amb totes les entrades esgotades des de fa dies. S’esperen més de 700 periquitos a les grades.

Duel històric a Andorra

sergi lópez-egea

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

L’Estadi Nacional no és que sigui Maracanà, tampoc ho pretenen, però costa, costa molt omplir les grades d’aficionats. Andorra és un país petit on el futbol no ho ocupa tot, perquè també hi ha el bàsquet i l’esquí. Esportivament les passions es diversifiquen més que en altres llocs. Però que vingui l’Espanyol no passa desapercebut. "Els nostres patrocinadors només fan que pregar-nos perquè guardem entrades per a clients blanc-i-blaus". I fins i tot fa l’efecte que surtin periquitos a sota de les pedres romàniques del país.

Mentre els andorrans miren el cel a l’espera que nevi de veritat perquè en depèn bona part de l’economia i el turisme del país pirinenc, aquest dissabte de transició entre els esquiadors, esgotats pel pont de fa uns dies i a l’espera del Nadal, els carrers comercials d’Andorra la Vella i les Escaldes s’ompliran d’aficionats al futbol vestits amb la samarreta de l’Espanyol. "És un partit històric", reivindica Eder Sarabia, tècnic del conjunt tricolor, a preguntes d’aquest diari. I és molt històric perquè l’Estadi Nacional no s’omple des que es va aconseguir l’ascens a Segona i perquè només s’havia fet abans quan hi van jugar Anglaterra, França i Portugal, un partit inoblidable per als seguidors de la selecció, que encara es freguen les mans al recordar que els portuguesos van haver de treure Cristiano Ronaldo de la banqueta per aconseguir la victòria.

Ambient blanc-i-blau

"Hem generat una gran expectació i l’ambient només és comparable al viscut quan van jugar aquí les grans seleccions europees", repeteix Sarabia. L’Espanyol difícilment trobarà a Segona un ambient tan amical i carregat amb tots els honors com el que viurà avui a l’Estadi Nacional, amb totes les entrades venudes i amb seguidors blanc-i-blaus que arribaran de les petites ciutats pirinenques catalanes pròximes a Andorra com la Seu d’Urgell. No queda una entrada disponible. ¡És més! Totes les localitats es van esgotar al cap de poques hores de sortir a la venda.

Sarabia ha passat les hores prèvies al partit com sol fer. Després dels entrenaments, surt en bici per les muntanyes del país on roda amb alguns dels ciclistes professionals que resideixen a Andorra. És com una espècie de teràpia per desconnectar del futbol, però alhora per anar pensant en les tàctiques a fer servir en un equip al qual li agrada moure la pilota, que va arribar a ser colíder de la categoria encara amb el mes d’agost en actiu, per passar després per un viacrucis de resultats fins que a poc a poc ha anat recuperant-se. Fa quatre jornades que no perden, tot i que només estan a tres punts del descens. "Estem davant un dels partits més importants de la història del futbol andorrà pels vincles que Andorra té amb Catalunya", afegeix l’entrenador. Tant que fins i tot Gerard Piqué, president del club, serà a la grada davant el duel amb un dels equips que més el van motivar quan es calçava les botes amb el Barça, per on també va passar Sarabia com a ajudant de Quique Setién.

A Andorra hi ha penyes del Barcelona i del Benfica, en aquest últim cas perquè hi ha una colònia de més de 15.000 persones d’origen portuguès establerta al país. Però no n’hi ha de l’Espanyol. El FC Andorra va entregar 300 de les 3.300 entrades disponibles al conjunt barceloní. Però de seguida en van demanar més i els en van afegir 400 més per cortesia. Després va començar la venda anticipada, primer per a abonats i residents i després per al públic en general. Tot esgotat fins al punt que no és una exageració escriure que difícilment l’Espanyol ha provocat tant bullici en un desplaçament des de fa anys.

Amenaça de fuga

Notícies relacionades

Jugaran a l’Estadi Nacional, casa provisional de l’Andorra per un acord entre el club de Piqué i les autoritats estatals que gairebé naufraga fa un parell de mesos. La discrepància més gran va arribar quan l’exfutbolista blaugrana va amenaçar d’emportar-se la franquícia a un altre lloc. Ara l’ambient s’ha tranquil·litzat, hi ha bon rotllo i ningú dubta que, tot i que no hi hagi res firmat, l’any que ve, amb l’esperança que se segueixi a Segona, l’Andorra continuarà jugant a l’estadi del país.

Per aconseguir-ho cal desterrar la irregularitat de l’equip, una cosa que passarà –de fet, ja està passant al marge del que passi avui–, perquè Sarabia està convençut del joc i la qualitat dels seus futbolistes. "La irregularitat ve donada per la dificultat de la categoria i la joventut dels jugadors. Tenim futbolistes amb talent que estan aprenent. Anem a més", diu.